Всичко за люлеещите се врати: видове, размери, автоматизация

Всичко за люлеещите се врати: видове, размери, автоматизация

Дворната порта е визитката на един дом. Тя подсказва за вкуса и социалния статус на неговите собственици, но преди всичко защитава имота от нежелани гости, животни и други външни фактори. Дворните портали с люлеещи се (радиално отварящи се) крила са най-популярният тип конструкция. Те имат своите предимства, недостатъци и особености на монтажа, на които ще обърнем внимание в настоящия материал.

Конструкция на люлеещата се врата

Въпреки разнообразието от строителни материали, методи на изработка и дизайни, конструкцията на люлеещите се дворни врати остава непроменена. Тези затварящи системи се състоят от следните елементи:

  • Стълбове. Въпреки че не са конструктивна част на вратата, здравото ѝ фиксиране към оградната система не може да се извърши без тях;
  • Рамка. Рамката може да бъде изработена от метал или дърво, като повечето купувачи отдават приоритет на метала, заради по-голямата му здравина и дълготрайност;
  • Материал за запълване на вратата. Може да бъде плътна ламарина, метални профили или ковано желязо;
  • Аксесоари: брави, резета, навеси.

Всички видове люлеещи се портали се изграждат с помощта на тези елементи – разлики има само във формата и функционалността. Следователно при избора на модел трябва да се отчетат условията и интензитета на използване на вратата. Важно предимство на люлеещите се дворни порти е, че не се нуждаят от специален фундамент, какъвто е необходим при инсталиране на плъзгащи се ролкови системи.

Според вида на конструкцията, радиалните портали могат да бъдат:

Еднокрилни. Едноккрилните врати имат едно монолитно крило. Купувачите много рядко избират този дизайн, тъй като за да работи такава система добре, полюсът трябва да бъде много надеждно укрепен, а това води до финансови и времеви разходи. Ако планирате да поставите такава конструкция в гараж, тогава е необходимо рамката да е мощна, а пантите да са здрави. Може да се монтира само ако има достатъчно място за отваряне/затваряне.

Двукрилни. Двукрилните дворни портали са най-разпространеният вид, отличаващ се с надеждност и лекота на използване. Дизайнът им може да бъде много красив, ако се използват интересни декоративни схеми. Предимството им пред еднокрилните модели е, че изискват по-малко пространство при отваряне, отколкото еднокрилните.

Избор на размера

Размерът на люлеещите се врати е това, което определя безопасността, надеждността и издръжливостта на конструкцията. При проектирането на портала, както и при избора на вида на управлението, се вземат предвид размерите на стълбовете, ширината на входа, разстоянието от стълба до крилото и дебелината на крилата.

Ширината на светлия отвор, необходима за преминаването на всички видове превозни средства, е най-малко 280 см. При изчисляването на тази стойност е необходимо да се вземе предвид ъгълът на влизане на превозното средство. Ако товарен автомобил няма възможност да влезе в обекта под прав ъгъл, ширината на прохода ще трябва да се увеличи с 1,2-1,5 пъти.

Освен това е необходимо да се добави двойна дебелина на крилата. Максималната ширина може да достигне 6 метра, но в този случай е необходимо да се укрепи конструкцията и да се инсталира задвижване, като автоматизацията е с висока мощност. Автоматично задвижване на двукрилни портали се инсталира от някои производители, сред които е лидерът Panafence.

Височината на крилата от земята трябва да бъде най-малко 8-10 см, в противен случай те ще се заклещват при отваряне/затваряне. За преминаването на лек автомобил е достатъчна височина на конструкцията от 2 метра. Ако порталът се инсталира в производствени предприятия, тогава височината трябва да бъде изчислена така, че да могат да преминават всички видове превозни средства – леки и тежкотоварни.


Публикувана

в

Етикети: