Плюсове и минуси на градинските мебели от ратан

Плюсове и минуси на градинските мебели от ратан

Градинските мебели от ратан излъчват едновременно елегантност и естествен чар.Изработени от гъвкави стъбла на ратанова палма, те въплъщават хармонична комбинация от здравина и естетическа привлекателност.Сложната техника на изплитане придава на мебелите отличителна текстура, която допълва различни вътрешни и външни пространства.

Ратановата мебел, независимо дали това са столове, дивани или маси, предизвиква усещане за непринудена изтънченост, придавайки тропическа привлекателност на всяко дворно пространство. Само плюсове ли имат мебелите от ратан и кои са техните минуси, ако изобщо има такива? На тези въпроси ще отговорим в следващите редове.

Плюсове на ратановата мебел

Дворната мебел от ратан привлича купувачите с няколко безспорни предимства. На първо място това са естествената естетика и сложната плетена текстура, с които мебелите създават екзотична атмосфера във всяка градина, веранда или доори малка тераса. Тази изтънчена мебелировка се вписва чудесно във всички архитектурни и екстериорни стилове.

Други предимства на мебелите от ратан са:

  • Екологично чист материал. Натуралният произход на естествените ратанови комплекти е причина за високата им цена, но и за нестихващия интерес на купувачите към тях. Ако искате да изключите пластмасата от живота си, можете да започнете с градинското обзавеждане;
  • Въздухопроводимост и комфорт. Диваните от ратан имат добра вентилация и способност за добро разсейване на топлината.Ратанът помага за успокояване на нервите.Ако използвате ратанови дивани и кресла на открито през лятото, това ще ви помогне да преодолеете горещините и да си отпочинете пълноценно;
  • Издръжливост, гъвкавост и здравина: Ратанът е известен със своята издръжливост.При правилна грижа, висококачествените мебели могат да издържат на редовна употреба, без да се нарушава структурната им цялост.Естествената гъвкавост на ратана допринася и за комфорта на дворната мебел, осигурявайки приятно усещане при седене;
  • Лекота. Поради неплътната структура и лекотата на самата ратанова дървесина, мебелите от този материал са много по-леки от дървените и металните. Това улеснява собствениците при промяна на тяхното местоположение и при прибирането им в края на сезона.

Накратко, заслужава си да инвестирате една немалка сума пари в красив ратанов комплект. Той ще ви радва с екзотичното си присъствие в продължение на много години, стига да полагате нужните грижи за него и да го използвате по начин, съобразен с изискванията на материала.

Минуси на ратановите мебели

Един от най-съществените недостатъци на мебелите от ратан е тяхната непоносимост към сурови метеорологични условия, и това е особено валидно за естествения ратан. Продължителното излагане на слънчева светлина, дъжд и висока влажност може да доведе до избледняване на цветовете, гниене и дори развитие на мухъл и плесен по плетената повърхност.

Тази неустойчивост на атмосферни влияния ограничава употребата на мебелите на открито. За да се радвате на красотата и комфорта на такава градинска мебел, трябва да ѝ осигурите специални условия. Ако нямате масивен навес или тента, под които да разположите ратановите столове, маса и диван, ще трябва да инвестирате поне в шатра, която да защитава изделията от елементите на околната среда.

Друг недостатък е високата цена. Висококачествените мебели от ратан обикновено са скъпи поради красотата и издръжливостта, които предлагат. По-евтините, изкуствени изделия трудно ще осигурят същото ниво на качество и дълголетие. Освен това празнините и пукнатините в ратановата плетка могат да съберат мръсотия и прах, което прави почистването по-трудно в сравнение с други материали.


Публикувана

в

Етикети: