цветна форография

3 основни принципа на цветната фотография

Използването на цветовете е нещо повече от създаване на реалистични изображения. Когато се използва внимателно, цветът може да направи снимките по-емоционални и по-завладяващи.

Когато работим с цветни снимки, е лесно просто да изберем доминиращ цвят или цветова гама, без да се замисляме защо определени цветове работят и как влияят на възприятието ни за изображението. Когато обаче се манипулира умело, цветът има способността да превърне скучното изображение в нещо по-динамично. Цветът не просто създава настроение. Той създава визуално привлекателно изображение или кара определени елементи в изображението да изпъкват повече от други. Когато са избрани правилните нюанси, една страхотна цветна снимка е изпълнена с живот и емоции.

Психология на цветовете

Докато композирате снимка, е важно да разберете как работи психологията на цветовете. На базово ниво повечето цветове могат да бъдат категоризирани като топли или студени. В по-голямата си част студените цветове като синьо, зелено или лилаво обикновено имат релаксиращ ефект, докато червеното, оранжевото и жълтото са топли и вълнуващи цветове.

Ако обаче навлезете малко по-дълбоко в психологията на цветовете, ще откриете, че всеки цвят има свой собствен набор от емоции – някои цветове дори предизвикват физиологични реакции. Червеното например означава опасност, конфронтация или страст. При гледане на червения цвят зрителите често изпитват леко ускоряване на сърдечния ритъм и дишането. Зеленото, от друга страна, е успокояващ цвят.

Изследователите отбелязват, че зеленият цвят не натоварва очите толкова, колкото всеки друг цвят, и дори може да помогне за подобряване на зрението на зрителя. В по-светли нюанси зеленото обикновено се свързва с природния свят, но по-тъмните нюанси на зеленото често придават усещане за богатство на изображението.

Както можете да видите, всеки цвят – и всички нюанси между тях – има уникален набор от свойства. Когато става въпрос за цветна фотография, най-ефективните изображения са тези, които използват цвета, за да предизвикат определени емоции или реакции.

Баланс на цветовете

Без значение как използвате цветовете, докато правите снимка, винаги е възможно допълнително да манипулирате цветовия баланс по време на последващата обработка. Чрез регулиране на баланса на цветовете можете да затоплите хладните снимки, да охладите топлите или да направите още по-топли топло балансираните снимки. Използвайте баланса на цветовете в комбинация с психологията на цветовете, за да подобрите или промените настроението или емоцията на снимката.

Например, изображение на хладен зелен пейзаж е релаксиращо и освежаващо. Като затоплите общия тон на снимката, можете да я направите да изглежда по-привлекателна. Зимната фотография – изображения на сняг и лед – обикновено изглежда студена само въз основа на обекта, но ако настроите цветовия баланс към хладния край на спектъра, можете да направите тези студени изображения да изглеждат направо студени и отдалечени.

Интензивност на цветовете

Интензивността на цветовете (или наситеността) също допринася за цялостния ефект на вашето изображение. Увеличете наситеността на снимката и в зависимост от материала на обекта и избраните цветове, снимката ви може да бъде по-жива, да има по-богат или по-смел вид, или да изглежда почти карикатурна. Когато увеличите наситеността, снимките обикновено изглеждат по-весели, вълнуващи или пищни.

Намаляването на наситеността има обратен ефект. В много случаи фотографите всъщност тонизират цветовете, за да придадат на изображенията си мрачен вид. Десатурирането може също така да направи снимката да изглежда по-старомодна или резервирана.

Възможно е също така селективно да насищате или пренасищате определени цветове или определени елементи в изображението. Това е полезно, ако искате да накарате доминиращ цвят да изглежда по-малко натрапчив или ако искате да изведете определен цвят на преден план в съзнанието на зрителя. Използвайте селективно насищане и ненасищане, за да привлечете вниманието там, където е необходимо, да подсилите настроение или емоция или да направите така, че изображението да се вписва в определена тема, която сте разработили.

Заключение

Манипулирането на цветовете е ограничено само от вашето въображение и от мислите и чувствата, които се опитвате да предадете. Научете всичко, което можете, за начина, по който цветовете ни карат да мислим и да се чувстваме, и след това приложете тези знания в изкуството си. Като използвате цветовете в изображенията си, можете да създадете силни, провокиращи мисълта фотографии.

Разгледайте фото оборудване от Dynaphos за всеки вид фотография.


Публикувана

в

Етикети: