Банско

Банско – перфектното място за отдих в планината и ски

В Банско ще намерите едно прекрасно съчетание от история, традиции и култура. За всеки любител на историята, в Банско може да видите старинна архитектура, героична история, автентичен фолклор, вековна култура, съхранени традиции и обичаи, специфична кухня, невероятен хумор и богата словесност-планинският, възрожденски град е един своеобразен символ на българщината.

За желаещите да отседнат за по-дълго време в Банско има качествени хотели, които предлагат лукс на добра цена.

От цялата Пирин планина вероятно община Банско е най-красивата част – един скъпоценен камък сред Разложката котловина, Момина Клисура и части от Места и от Дъбрашкия дял на Родопите.

Общата територия на община Банско е от порядъка на 49621 хектара. Релефът на общината е предимно равнинен в поречията на реките и преминава в хълмист в планинската и предпланинската част. Климатът се откроява с преходно-континентален и средиземноморско влияние, а в по-високите части – планински. Лятото тук е кратко и леко прохладно, няма ги жежките температури, а зимата е мека, снежна и доста продължителна, както подобава на един истински планински град.

Най-голямото богатство, с което разполага община Банско е нейната природа. Още през 1962 година Службата за защита на природата обявява най-красивата част на Пирин за Народен парк “Вихрен”.

Например в село Добринище, близо до Банско има действаща и добре поддържана ски-база, която притежава и седалков лифт, както и доста добри ски писти, механи за отдих и хотелска база. В плюс е наличието и на минерални извори, които се намират в селото и спомагат развитието на балнеотуризма.

Останалите села в общината също не са ощетени откъм възможности за туризъм – те предлагат уникален селски туризъм, за всеки, който иска да се докосне до природата или да научи нещо за живота, който се е водил и донякъде продължава да се води в планинските селца. А чистият въздух просто ще ви омае, ще ви помогне да си отспите през дните, през които се намирате на това чудесно място и ще отвори апетита ви към невероятно вкусните традиционни български ястия.

Самият град Банско се намира на 925 метра надморска височина. За да стигнете до него имате възможност, както посредством автобусен транспорт, така и с влак или пък с автомобил по едни добре поддържани и чисти пътни артерии.

От големите административни центрове, като София и Пловдив се намира точно на 150 километра, от Благоевград е на 60 км, а от Гоце Делчев – на 40 км. Също така, ако сте решили да попътувате с влак може да хванете влака по линията Добринище – Септември, която има връзка с ж.п. линията София-Пловдив.

За да стигнете до Банско може да разчитате на редовни автобусни линии, които ще ви закарат и върнат отново у дома, а през зимата дори различни туроператори предлагат на своите клиенти пакети за ски-туризъм (за тези, които се чудят Банско или Боровец – вижте този материал), които включват и организиран транспорт. Така, че ако се намирате далеч от Банско и не притежавате личен автомобил, пак може да стигнете до обработените му писти и историческите забележителности, които ще ви чакат всеки ден. А най-близкото летище се намира на 150 километра от Банско в София.


Публикувана

в

Етикети: