Как да изберем телевизор

Избор на телевизор

Днес ще си говорим за това как да направим правилен и разумен избор, когато искаме да си вземем нов телевизор. Да, колкото и странно да ви звучи, напоследък това начинание никак не е лесно, като се има предвид разнообразието от модели, с което ще се сблъскате на пазара.

Първа стъпка – цена на телевизор

Най-напред ви съветваме да определите бюджета за новия си телевизор.

Каква е максималната сума, която можете или бихте желали да отделите?

Според отговора на този въпрос вече по-лесно ще се ориентирате в огромния свят на съвременните телевизори. Защото през 2019 г. телевизорите са битовия електроуред с най-голяма разлика между най-ниска и най-висока цена. В магазините има телевизори с цена от 100лв. до над 10000лв., като целият междинен диапазон е изпълнен с различни по големина и наличие на екстри модели.

Втора стъпка – размер на телевизора

Като казахме големина, логично отиваме на следващата стъпка при избора на телевизор, а именно – размера. Почти винаги по-голям телевизор е по-добрият вариант, но не винаги този избор е най-разумният.

Тук трябва просто да се водите от това дали виждате картината добре. Можете да проверите като застанете пред самия телевизор на разстояние, от което бихте го гледали вкъщи. Така ще прецените дали екранът не излиза от зрителното ви поле и дали се напрягате твърде много, за да следите картината. Ако ви е трудно да фокусирате – просто потърсете по-малък размер. И съответно – ако всичко е наред, погледнете и по-големите и се спрете на този, който идеално ви устройва.

Плосък или извит телевизор

Плосък или извит екран е следващият въпрос, за който да помислите. Това, което получавате при извития екран е така наречения „поглъщащ“ ефект, който обаче е постижим, само ако гледате телевизора от максимално разстояние 1,5 метра. При по-голяма отдалеченост нещата стоят по-различно и вие няма да останете удовлетворени.

Продължаваме с още въпроси. Искате ли новият ви телевизор да е „умен“ и да ви дава възможност за уеб сърфиране? Благодарение на smart телевизорите вие ще можете да използвате социалните мрежи, да гледате клипове или пък дори да говорите по Skype именно през телевизора си, без за целта да ви е необходим компютър.

Нещо за екраните

Резолюцията е следващият важен фактор при телевизорите. В момента почти няма да срещнете модели с резолюция 720р просто, защото те вече не са актуални. Ще трябва да избирате между Full HD (1080p) и 4K. Разбира се, ако бюджетът ви го позволява, съветът ни при това положение е да търсите 4K модел. Трябва да се има предвид, че резолюцията е свързана с размера – рядко има телевизори до 32” с FullHD (ето няколко подбрани модела), а за реалното усещане на 4K е добре да имате над 43” телевизор.

Ако държите на изключително качество на картината, най-добрите модели ще са тези с OLED технологията, която предлага наистина страхотни, живи и дълбоки цветове.

Важно е да споменем също и за честотата на опресняване. За нормално гледане съвсем достатъчни са 60 Hz, но ако си падате по спортни предавания или пък обичате да играете игри на телевизора си, оптималните 120 Hz ще ви удовлетворят.

Не пренебрегвайте звука, понеже на по-късен етап може да съжалите. Най-малкото, което можете да направите е да увеличите до край моделът, който сте избрали, за да разберете дали звукът не се изкривява. Също така, проверете дали моделът има аудио изход, чрез който да го свържете с допълнителна аудио система.

И накрая, след като стана дума за свързване, задължително обърнете внимание на входните портове и помислете колко ще са ви нужни. Например, ако няма да използвате някакви по-остарели плейъри или конзоли – 2 HDMI входа биха били достатъчни.

Още информация за избора на телевизори може да намерите на Televizori.eu.


Публикувана

в

Етикети: