нова планета

Телескопът TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) на NASA откри за първи път планета със земеподобни размери в обитаемата зона. Това е ключово събитие, тъй като основна цел на телескопа е откриването на планети с размери подобни на Земята в други звездни системи. Откритието е потвърдено от телескопът Spitzer.

Методът, по който TESS открива планети е чрез оценка на потока светлина, който идва от дадена звезда, когато планетата преминава между нас и звездата. Известен е още като пасажен метод.

Земеподобната планета

Планетата е наречена TOI 700 d. Тя се намира на около 100 светлинни години от Земята. Това е сравнително близко разстояние в космически мащаби. Близостта на планетата е ключова за мисията TESS, тъй като тя позволява последващи изследвания от други телескопи.

Планетата се намира в обитаемата зона на звездата, където може да съществува вода в течна форма на повърхността. В звездната система има още две планети, но те са прекалено близо до звездата, за да има течна вода. TOI 700 d е около 20 % по-голяма от Земята и орбитира около звездата си за 37 дни.

Звездата – червено джудже

Звездата около която планетата орбитира се нарича TOI 700. Tя е хладна звезда от клас М, около 40 % от масата на нашето Слънце. Такива звезди са известни като червени джуджета. Първоначално астрономи я идентифицират като много подобна на Слънцето, което би тласнало планетите в гореща зона. Грешката обаче е коригирана и се оказва, че последната планета в тази звездна система TOI 700 d всъщност попада в обитаемата зона.

Именно фактът, че звездата е червено джудже, създава проблем за определянето на планета около нея като обитаема. Червените джуджета са стари звезди и заради това те имат по-чести изригвания. Това повдига дебати относно обитаемост на планети около такива звезди. Според изследователи от екипа, открил новата екзопланета, такива се срещат рядко на звездата TOI 700. „За 11 месеца в данните, които сме събрали, няма изригвания от звездата“, казва Емили Гилбърт, член на изследователския екип.

Друга трудност при планетите около такива звезди е приливното заключване. Червените джуджета произвеждат по-малко енергия от звезди като Слънцето. Затова техните планети трябва да са много близо до звездата, за да попаднат в обитаемата зона. Тази близост почти винаги води до заключване на едната страна на планетата към звездата, подобно на Луната към Земята. Това значи, че едната страна на планета е постоянно нагрявана от звездата, а другата не, тоест е по-студена и тъмна.

Заради важността на откритието на първата обитаема планета с телескопът TESS, от NASA решават да го потвърдят чрез телескопът Spitzer. Той също успява да наблюдава планетата. Spitzer я заснема точно, където се очаквало да бъде тя.

Spitzer заснема планетата точно, където се очаква да бъде тя.

Spitzer потвърждава, че засеченият обект е планета, а не някое по-малко тяло. Той също конкретизира размерите на планетата. И въпреки всички наблюдения, изучаването на планетата е в много ранен етап.

Допълнително прецизиране на данните предстои да се предостави от наземни телескопи. Очакват се и телескопични изследвания на атмосферния състав на планетата. „Вълнуващо е, защото каквото и да открием за тази планета, то ще изглежда съвсем различно от това, което познаваме на Земята.“ – твърдят изследователите.

„Вълнуващо е, защото каквото и да открием за тази планета, то ще изглежда съвсем различно от това, което познаваме на Земята.“

Телескопът TESS преполови двугодишната си мисия за откриване на екзопланети. Очакванията са TESS да предаде данни за 10 000 планети, като от тях се очаква едва десетина да имат земеподобни характеристики.