Кои са най-омайните нотки при създаването на арабски парфюми?

271
Кои са най-омайните нотки при създаването на арабски парфюми?

Подправки, цветя, смоли, екзотични дървесни видове, билки и дори етерични масла от животински произход, като амбра и мускус, са някои от суровините, които се използват най-често при създаването на арабски парфюми. В резултат се получават силни, трайни и омайни ухания, които очароват все повече клиенти на Запад.

избор на ССД с Modsbg.com

Арабски парфюми са познати още в древността

В ислямската култура уханията са дълбоко свързани с религиозните церемонии. Най-ранната употреба на парфюми е регистрирана още през VI век. И до днес много арабски семейства приготвят т.нар. бахур – вид тамян, който се използва за пречистване на домовете им. Всяко семейство обикновено има свой собствен аромат, тъй като по свой вкус смесва кехлибар, мускус, захар и т.н., за да получи „паста“, която се изсушава на слънце и в резултат се получава блокче, което се разделя на по-малки парченца, които след това се изгарят и в резултат се получава ухание, което парфюмира цялата стая.

Уд е най-ценната съставка, която се влага в най-добрите арабски парфюми

Уд е ароматна смола, която агаровото дърво произвежда, когато бива заразено от гъба (Phialophora parasitica). Процесът на синтезиране е естествен и обикновено отнема около 60-70 години. Това прави уд една от най-скъпите, редки и ценни съставки, които се влагат в най-добрите арабски парфюми. Ароматът, който носи, е богат и многопластов, а характерните му нотки са различни, съобразно дървото, на което смолата е синтезирана и начина на дестилация на етеричното масло. Нюансите, които се долавят в уханието варират от сладки до земни, с акорди на кожа и подправки. Характерно за всички арабски парфюми с уд е, че са много дълготрайни.

Роза Дамасцена добавя щипка уханна омая в повечето арабски парфюми

Розата Дамасцена или Дамаската роза е специален сорт, чиято родина е Персия. Пренесен е в Европа по време на кръстоносните походи. Днес България е един от основните производители в света на най-ароматната роза. Роза Дамасцена е една от предпочитаните съставки при разработването на арабски парфюми. Розите от вида цъфтят само тридесет дни всяка година, а цветовете се берат ръчно. Розоберът винаги е надпревара със слънцето, тъй като с повишаването на температурата цветовете губят качеството на уханните си етерични масла. За производството на един килограм розово масло са необходими пет тона цветове, което го прави една от най-скъпите съставки в парфюмерията.

Шафранът се добива от цветовете на рядък вид минзухар

Шафранът е подправка, добивана от цветовете на шафрановия минзухар, който е растение от семейство Перуникови. Ароматната съставка се получава от трите близалца на цвета и част от шийката му. Шафранът е една от най-скъпите суровини, както в кулинарията, така и в парфюмерийния бизнес. В естествени условия расте в Югозападна Азия, а за първи път е култивиран в Гърция. В днешно време освен в южната ни съседка, се произвежда също в Иран, Испания, Индия, Азербайджан, Мароко и Италия.  Характерен за шафрана е тръпчивият и свеж аромат на сено. Съставката често се използва при разработването на арабски парфюми.

Сандаловото дърво играе важна роля в парфюмерията и религиозните ритуали на Изтока

Сандаловото дърво е дървесина, добивана от специален сорт Santalum, разпространен предимно в Южна Индия, Шри Ланка, Хавай и на много от южните острови на Тихия океан.

Сандаловото дърво от Майсор, област Карнатака в Южна Индия, се счита за най-качественото.  Въпреки дългогодишното си съществуване есенцията от сандалово дърво започва да се използва в съвременната парфюмерия едва през миналия век. Сандаловото дърво играе важна роля в индуистките и будистките религиозни ритуали, а заради лечебните си свойства се използва и в китайската медицина.

Както вече се убедихте от най-често използваните им съставки, арабските парфюми се отличават с чувственост, екзотичност, интензивност и дълготрайност на уханията. Ароматите на най-добрите арабски парфюми имат силата да ни преведат през светове и култури и да ни потопят в истинска омайна приказка. Според експертите от Parfium.bg, характерно за всички ориенталски парфюми е, че са верни на богатите традиции на Изтока и са вдъхновени от усещането за пищност и лукс.