кравеферма крави

Полезни насоки при избора на доилен агрегат за кравеферма

В почти всички съвременни кравеферми се използват доилни агрегати, защото ръчното издояване на добитъка е прекалено бавно, трудоемко и свързано с появата на маститни инфекции сред млечните крави. Ако правите първите си стъпки в говедовъдството и млекопроизводството, то със сигурност има какво да научите за съвременните доилни системи.

Определено ще са ви нужни познания, без които не бихте могли да изберете правилно подходящия за вашите цели и нужди доилен агрегат. Едно добро решение е да изберете фирма Евроагро за покупката на модерна и функционална доилна машина, където ще ви препоръчат най-добрата разработка за вашите нужди и цели. Можете да направите покупката и онлайн, като посетите сайта euroagro.bg.

Какво вероятно не знаете?

Агрегатът улеснява значително процесите по доене, правейки ги частично механизирани или напълно автоматизирани, в зависимост от това дали се използва по-стар модел или последно поколение доилна апаратура. За бъдещите фермери е важно да знаят, че без доилни агрегати работата им е обречена на провал. В най-добрия случай ще бъдат похабени голямо количество, време, усилия и пари.

Агрегатът е изобретен по няколко причини. На първо място, не всички крави са лесни за доене. При някои животни се среща твърде малко виме, при други то е механично наранено и възпалено, а трети просто дават мляко по-трудно. Агрегатът има множество предимства, като ползите от употребата са еднакво големи и за фермера, и за самите млекодайни животни, на които е осигурен минимален стрес и максимален комфорт.

Поддръжката на агрегата в добро хигиенно и техническо състояние е от най-голямо значение, защото той влиза в употреба ежедневно, при това няколко пъти на ден. Недопустимо е да се оставя дори малко количество мляко в системата, защото то ще се превърне в място за размножаване на микроби, което би могло да доведе до сериозни бактериални инфекции и заболявания в стадото.

Задължително е всяка вечер наличните доилни агрегати да се измиват с чиста вода. В идеалния случай това се прави след всяко доене. Поне веднъж седмично е редно маркучите да се почистват отвътре с четки, за да се премахне плаката, както и колекторът, заедно с гуменото уплътнение. Видът и капацитетът на доилната инсталация зависи от числеността на млечните крави в стопанството.

Какво да изберете?

Доилните агрегати, предлагани у нас са основно вносна продукция, така че изборът ви вероятно ще бъде воден от най-ниската цена. По-важно е да се обърне внимание на качеството на сглобката и на материалите, отколкото на визията обаче. Първоначално едно устройство може да ви спечели с бляскавия си облик, но проблемите ще започнат, когато потърсите резервни части за него. Бавна доставка от чужбина, висока цена, несъответстващи компоненти и т.н.

Сложността на добрата покупка касае основно избора на помпата, която ще бъде инсталирана на доилния блок. Съществуват няколко типа вакуумни помпи, всяка от които със своите предимства и недостатъци, докато разликата в ценовия диапазон е незначителна. Маслените устройства са структурно по-сложни, ефективни, но и склонни на повреди.

В работата на такава помпа може да възникне проблем – изтичане на масло, недостатъчен прием на масло в помпата, загуба на налягане. Възможно е също така помпата внезапно да започне да „плюе“ през шумозаглушителя. Поверете избора на експертите от фирма Евроагро, които ще ви препоръчат отличните доилни агрегати Gardelina, както и подходящите за тях резервни части и аксесоари.


Публикувана

в

Етикети: