Бързи кредити при младите

Бързите кредити при младите хора – защо този финансов продукт е толкова популярен?

Не е тайна, че бързите кредити бързо се превърнаха в лесен достъп до пари на заем, включително и сред младежите. Тези кредити предлагат бързо решение за непредвидени разходи, каквито често възникват.  Но какви са причините за тяхната популярност сред младите хора? Нека разгледаме..

Младите хора често не разполагат с достатъчно спестявания, за да покрият неочаквани разходи. Бързите кредити им дават възможност да получат необходимата сума пари в рамките на кратък срок, без да се налага да преминават през сложен процес на кандидатстване. Те не изискват много сериозни проверки, например на кредитна история. Това е голям плюс, защото те тепърва започват да градят кредитен рейтинг.

Процесът на кандидатстване за бърз кредит е сравнително лесен и може да се извърши онлайн или в офис на кредитната компания. Не се изискват много документи, а одобрението може да се получи в рамките на няколко минути. Това е особено полезно когато парите са неоходими почти веднага. Освен това се предлагат в различни суми и с различни срокове на изплащане, което ги прави гъвкави и съобразени с индивидуалните нужди на всеки.

Трябва да отбележим и още един фактор, на който рядко се обръща внимание, а именно рекламата. Младите хора са силно повлияни от рекламата, която често представя бързите кредити като лесен и бърз начин за решаване на финансови проблеми. Дори и всичко да звучи прекрасно, това все пак е кредит и към него трябва да се подхожда изключително отговорно.

Важно е да се отбележи, че бързите кредити крият и своите рискове. Възможно е лихвите да бъдат по-високи, а както отбелязахме, сроковете са по-кратки. Това може да направи изплащането малко по-трудно, особено за млад човек, който тепърва започва да покрива разходите си сам. Неспособността да се изплащат вноските по бърз кредит може да доведе до задлъжнялост, проблеми с кредитното досие и дори до съдебни дела. Все още е възможно да се получи кредит само с лична карта и лошо ЦКР, но това със сигурно ще бъде при по-строги условия и изисквания. За това младите трябва да се стремят да поддържат добър кредитен рейтинг.

Съвети към младите кредитополучатели

– Помислете дали можете да заемете пари от приятели или роднини, да продадете ненужни вещи или да потърсите финансова помощ от социални служби.

– Изчислете дали можете да си позволите да изплащате вноските. Не теглете кредит, ако не сте сигурни, че ще можете да се справите с месечните плащания.

– Бързите кредити трябва да се използват само за покриване на непредвидени разходи, а не за финансиране на луксозни покупки или излишни вещи.


Публикувана

в

Етикети: