Избор на акумулатор за кола

Какво се крие под горната кора на автомобила

Най–общо казано, там е всичко, което прави от нашия автомобил функционираща и полезна машина. Там е действащото сърце, което обединява безбройните компоненти в едно цяло. Но какво са те без енергия? Нито двигателят, нито която и да е част изискваща ток, няма да работи без акумулатор.

Именно той дава живот на толкова обичаните от нас превозни средства. Акумулаторните батерии не са еднакви. Те се различаватq както по параметри, така и по своята конструкция.

Избор на акумулатори за кола

Ще опишем различните варианти, които се предлагат на пазара. По своето предназначение разлика в тях няма да открием. Те всички захранват автомобила.

  • AGM технология

Това е така наречената Absorption Glass Mat технология. Те се отличават с по–висок стартов ток. По съдържание можем да ги оприличим на мокрите оловно–киселинни акумулатори. Разликата се изразява в това, че електролитът им се абсорбира и задържа от стъклени подложки.

При AGM няма излишен електролит. Това значи, че акумулаторите биха работили безпроблемно, дори и ако са поставени наобратно. При този модел рядко ще срещнете течове. Дори и да бъде разреден почти изцяло, AGM технологията няма да позволи повреда.

Освен че не губят вода, те са изключително устойчиви при ниски градуси, разполагат с повишен капацитет, не отделят вредни газове и имат по–ниска скорост на разряд. Като изключим високата цена, негативи почти няма.

  • GEL акумулаторни батерии

Те също са произлезли от оловно–киселинните. Съставени са от оловни плочи и електролит, образуван от сярна киселина и дестилирана вода. Тук основната разлика е добавянето на силициев диоксид към електролита. 

Благодарение на това се получава гъста паста, наподобяваща гел. Саморазрядът на този тип акумулатори е много нисък и техният живот е сравнително по–дълъг от стандартните батерии.

В добавка на това, те са устойчиви на вибрации и удари, не се нуждаят от поддръжка. Негатив при използването на GEL акумулатори е, че те не се справят при работа на много ниски или твърде високи температури.

  • Мокри акумулатори

Наричат се така, защото електролитът, който се намира в тях, залива оловните плочи. 

  • EFB

Те са комбинация от обикновени акумулатори и AGM. Основното тук е, че течният електролит заедно с плочите е затворен в специални контейнери, а не е импрегниран в подложки от фибростъкло.

Били са разработени специално за автомобили със „старт-стоп“ системи, но добиват все по–голяма популярност поради добри индикатори за стартов ток и безпроблемна работа в голям температурен диапазон.

Правила за зареждане

При нормални условия автомобилният акумулатор се презарежда по време на работа на колата. Интензивната работа на батерията може да наложи допълнително презареждане в стационарни условия чрез специално зарядно устройство. Това би било необходимо особено през зимата, когато способността за зареждане на студената батерия рязко намалява и се увеличава консумацията на енергия за задействане на двигателя в студено време.

Следователно, акумулаторът на автомобила трябва да се зарежда на топло място, след като е бил естествено затоплен. Въпреки това не е излишно да се запознаете с цените и параметрите на новите устройства, които няма да ви подведат при стартиране на автомобила в каквито и да било условия.

Разгледайте предложенията на dikar.bg/avtomobilni


Публикувана

в

Етикети: