Какво се крие под горната кора на автомобила

407
Избор на акумулатор за кола

Най–общо казано, там е всичко, което прави от нашия автомобил функционираща и полезна машина. Там е действащото сърце, което обединява безбройните компоненти в едно цяло. Но какво са те без енергия? Нито двигателят, нито която и да е част изискваща ток, няма да работи без акумулатор.

избор на ССД с Modsbg.com

Именно той дава живот на толкова обичаните от нас превозни средства. Акумулаторните батерии не са еднакви. Те се различаватq както по параметри, така и по своята конструкция.

Избор на акумулатори за кола

Ще опишем различните варианти, които се предлагат на пазара. По своето предназначение разлика в тях няма да открием. Те всички захранват автомобила.

  • AGM технология

Това е така наречената Absorption Glass Mat технология. Те се отличават с по–висок стартов ток. По съдържание можем да ги оприличим на мокрите оловно–киселинни акумулатори. Разликата се изразява в това, че електролитът им се абсорбира и задържа от стъклени подложки.

При AGM няма излишен електролит. Това значи, че акумулаторите биха работили безпроблемно, дори и ако са поставени наобратно. При този модел рядко ще срещнете течове. Дори и да бъде разреден почти изцяло, AGM технологията няма да позволи повреда.

Освен че не губят вода, те са изключително устойчиви при ниски градуси, разполагат с повишен капацитет, не отделят вредни газове и имат по–ниска скорост на разряд. Като изключим високата цена, негативи почти няма.

  • GEL акумулаторни батерии

Те също са произлезли от оловно–киселинните. Съставени са от оловни плочи и електролит, образуван от сярна киселина и дестилирана вода. Тук основната разлика е добавянето на силициев диоксид към електролита. 

Благодарение на това се получава гъста паста, наподобяваща гел. Саморазрядът на този тип акумулатори е много нисък и техният живот е сравнително по–дълъг от стандартните батерии.

В добавка на това, те са устойчиви на вибрации и удари, не се нуждаят от поддръжка. Негатив при използването на GEL акумулатори е, че те не се справят при работа на много ниски или твърде високи температури.

  • Мокри акумулатори

Наричат се така, защото електролитът, който се намира в тях, залива оловните плочи. 

  • EFB

Те са комбинация от обикновени акумулатори и AGM. Основното тук е, че течният електролит заедно с плочите е затворен в специални контейнери, а не е импрегниран в подложки от фибростъкло.

Били са разработени специално за автомобили със „старт-стоп“ системи, но добиват все по–голяма популярност поради добри индикатори за стартов ток и безпроблемна работа в голям температурен диапазон.

Правила за зареждане

При нормални условия автомобилният акумулатор се презарежда по време на работа на колата. Интензивната работа на батерията може да наложи допълнително презареждане в стационарни условия чрез специално зарядно устройство. Това би било необходимо особено през зимата, когато способността за зареждане на студената батерия рязко намалява и се увеличава консумацията на енергия за задействане на двигателя в студено време.

Следователно, акумулаторът на автомобила трябва да се зарежда на топло място, след като е бил естествено затоплен. Въпреки това не е излишно да се запознаете с цените и параметрите на новите устройства, които няма да ви подведат при стартиране на автомобила в каквито и да било условия.

Разгледайте предложенията на dikar.bg/avtomobilni