козе фета сирене

Здравословните предимства на козе сиренето

Когато говорим за солени вкусотийки на първо място в ума ни изниква сиренето. Колкото вкусно, толкова и полезно, то задължително трябва да присъства в ежедневното меню на всеки човек поради незаменимите си ползи. Още в древните митологични предания се разказва как млякото на козата е лек за всички вътрешни неразположения. Достойнствата му са възпети дори и от Омир.

Производството на сирене има много богата и древна история. То е произлязло още в далечното минало, и макар да се е различавало структурно от съвременните представители на млечния продукт, пак се е радвало на голямо внимание. Високата хранителна стойност и сто процента полезни съставки го правят предпочитана храна. Климатът в Европа е изключително благоприятен за производството му. То не се нуждае от твърде много сол и успешно развива подходящата среда за полезни микроорганизми и плесен.

Вкусови качества

Не всеки е привърженик на острия мирис на козето сирене. Всичко опира до навика. Ползите от неговата консумация обаче са безспорни. То е неимоверно богато на млечно–кисели бактерии. В това отношение превъзхожда голямата част от останалите млечни продукти. За това си има причина. И тя е храненето на козите.

Менюто на козата

За разлика от кравите и други тревопасни животни козичките обичат да си похапват млади плодове, листа и клонки. В менюто им са включени различните видове треви и билки. Тъй като изяждат последните до корен, това определя силния и специфичен аромат на козето фета сирене.

Специфичен състав

Козето фета сирене е много богато на белтъчини, калций и витамини. Най–голямо количество се съдържа от витамин В4, В2, D и K. Млечните бактерии, които се намират в него, пречат на развитието на патогенни микроорганизми. Останалите съставки на козето сирене са рибофлавин, фосфор, тиамин и ниацин. 

С годините то си е изградило репутацията на естествено натурален антибиотик. Предпазва от редица заболявания, в това число артрит, ревматизъм и бъбречни проблеми. Укрепва успешно имунитета и повлиява благоприятно чувствителния стомах. Смила се само за двадесет минути. За сравнение на вариантите от краве мляко им трябват час и двадесет минути. Искрящо белият цвят на продукта се дължи на липсата на бетакаротин.

козе сирене

Ето нещо и за дамите

Козето изкушение е много богато на силиций. Той придава допълнителна здравина на ноктите и стимулира растежа на косата. Кожата изглежда гладка и сияйна. Редуцирайте посещенията на салоните за красота и започнете да похапвате смело вълшебния деликатес. Не се тревожете за фигурата си. То съдържа наполовина по–малко калории от кравето сирене. Вече не останаха много аргументи, с които да се оправдаете.

Може да се проявите като образцови домакини с изкусителни предястия на основата на козето фета сирене. То е чудесна добавка и към много рецепти от средиземноморската кухня. Можете да го включите в състава на сосове, закуски, предястия или десерти. Негов пръв приятел е червеното вино, което го прави добър домакин на трапезата.

Как да отгледаме козички

За напълно обсебените от подобни хранителни изкушения и наклонности за живот на село отглеждането на кози е много лесно по отношение на пространство и храна. Справят се с живот дори при екстремни условия и не са никак претенциозни към менюто си. Те с охота биха изяли всяко растение, което им попадне.

Една коза може да произвежда до сто литра мляко през повечето месеци в годината. Ако се отглеждат на закрито, трябва да им се подсигури висока ограда и сухо място. Ако има слаби места по огражденията, животните ще ги разчоплят допълнително с уста и вероятно ще си направят достатъчен отвор за бягство. 

Те са добри катерачи и скачат прекрасно. Трябва да предвидите това, в случай че се заемете с отглеждането им. Козите са социални животни и се чувстват добре там, където има и други представители на преживния им род. 

Колкото и да са симпатични, те не са домашни любимци. Изискват внимание и грижи. Така че, ако наистина ви минава през ум да се сдобиете  с техен представител, премислете добре преди да се заемете.

сирене фета

Гастрономически глезотии

Фета сиренето идеално се комбинира с плодове. Може да сте звездата на вечерта с десерт от козе сирене съчетано със смокини, праскови, кайсии или пъпеш. Приложенията му в кухнята са безброй и зависят от вашите вкусове и фантазии.

Козето сирене може да се похвали със сравнителна трайност – от 2 до 3 седмици. Оптималната температура е 6-10 градуса. За това не се притеснявайте, че сте заредили твърде много. При подходящи условия ще му се наслаждавате близо месец.


Публикувана

в

Етикети: