Проблеми с климатика на колата

Защо моят автоклиматик има слаб въздушен поток?

Само потта е достатъчна, за да накара всеки от нас да се побърка от незадоволителната работа на автоклиматика. Въпреки това, има много фактори които влияят на работата му. Ако забележите намален въздушен поток отидете на сервиз за автоклиматици по-рано, преди да се появи друга фатална повреда на системата на климатика.

Основни причини за слаб въздушен поток при автоклиматиците

 • Може да се натрупа прах или плесен в ядрото на изпарителя от остатъчната влага, която се получава по време на процеса на охлаждане. Когато това се случи, въздухът ще има проблеми при достигането на вентилационните отвори.
 • Маркуч се е разхлабил. Това обикновено се случва с маркуча на вентилатора, който доставя въздух на вентилатора.
 • Ако вентилаторът работи, въздухът няма да циркулира много добре.

Има ли предупредителни лампички за системата на автоклиматика, които да алармират за проблем с автоклиматичната система?

Обикновено не, но някои превозни средства имат информационни центрове за водача , които могат да покажат състоянието на много системи за превозни средства. Обърнете се към добър сервиз за автоклиматици или към наръчник спохождащ вашия автомобил.

Моят автоклиматик не духа толкова студено колкото беше миналата година, какво става?

Има няколко причини една автоклиматична система да загуби своята сила. Посетете сервиз, веднага щом започнете да забележите този симптом, това може да означава разликата между нуждаещи се от малък ремонт на Вашия автоклиматик или по-лошо голям. Ето какво може да накара студеният ви въздух да загуби своята прохлада.

Липсата на студен въздух от автоклиматика може да бъде причинена от:

 • Изтичане на фреон, причинено от остарял о-пръстен, уплътнение, маркуч или компонент на автоклиматичната система.
 • Запушена тръба за разширение или маркуч за зареждане на фреон.
 • Развален компресор или спукан кондензатор.
 • Дефектирал мотор на вентилатора или резистор на двигателя на вентилатора
 • Повреден или задръстен с боклуци кондензатор или изпарител
 • Вакуумни течове
 • Проблемен превключвател, предпазител, реле, контролен модул.

Течовете могат да бъдат опустошителни за вашия автоклиматик. Когато една автоклиматична система започне да губи фреон, имате така наречената „отворена система“. Ако вие или вашият техник откриете теча на фреон по- рано, вашият ремонт ще бъде по-евтин. За съжаление, ако течът повлияе на студения ви въздух за известно време, влагата най-вероятно е навлязла във вашата климатична система и може да е повредила други жизненоважни и скъпи части. Останете спокоен. Планирайте проверка на ефективността на автоклиматика си.

Автоклиматика започва да охлажда, след това започва да се затопля, какво се случва?

Е, като много сложни истории, никога няма един прост отговор. Системите на автоклиматика са непостоянна порода. Вашият най-добър вариант е да проверим вашата система за някой от изброените по-долу симптоми.

От студ до горещо и всички симптоми между тях

 • Запушен разширителен клапан: разширителният клапан разпределя подходящото количество хладилен агент към изпарителя ви. Ако клапанът е блокиран, хладилният агент не може да попадне в изпарителя. При запушен клапан, хладилният агент ще започне да замръзва напълно в клапана, ако има влага.
 • Дефектирал съединител на компресора за автоклиматика: Ако съединителят не е свързан с компресора, компресорът ви не може да поддържа правилното налягане. Ще се получи горещ въздух.
 • Сценарият изгорял предпазител: Понякога предпазителите дефектират. Ако предпазителят, свързан с вашата автоклиматична система, се задейства, захранването на определени части от вашия автоклиматик ще спре.
 • Течовете са най-лошият приятел на автоклиматична система: течове са резултат от повреда или наличие на влага. Когато влагата и хладилния агент се смесват, гадните корозивни киселини ще изядат маркучите или тръбите , причинявайки изтичане.

Каква е миризмата идваща от вентилационните отвори на моя автоклиматик?

Има няколко причини, които могат да причинят тази миризма.

Потенциални причини за неприятни миризми на „мръсни чорапи“:

 • Мръсен и стар въздушен кабинен филтър.
 • Корпус на изпарителя покрит с мухъл. Проблем за много превозни средства, когато водата се намира в кутията на изпарителя, тъй като отводняването на изпарителя е блокирано. Мухъл ще се натрупа.

Публикувана

в

Етикети: