проверка на кола преди покупка

Защо е толкова важна проверката на автомобила преди да го купим?

Със сигурност има хора, които при покупката на вече каран автомобил ще си кажат, че няма смисъл да се прави предварителна проверка на състоянието на колата. Това обаче не е правилно и покупката на която и да било марка или модел автомобил не трябва да протича по този простоват начин.

Най-лесно е да кажем- „ето това е колата“, да дадем парите за нея и да си отидем вкъщи доволни от покупката, но нямащи и представа за състоянието, което след време ще се отрази лошо на джоба. В тази статия ще бъде обърнато внимание на това как е добре да бъде направена една проверка, на какво да се обърне внимание и кой да ни помогне с това.

Изминатите километри почти нямат значение!

Степента на значение на изминатите километри за някои шофьори са от голямо значение за това дали да купят колата или не. Ние смятаме, че това колко километра са изминати няма голяма важност, ако автомобила е бил поддържан правилно и навреме. Истина е, че многото каране довежда до изхабяване и амортизиране на отделните части, но поддържането им ги прави по-издръжливи.

Не се доверявайте на 100%, че километрите на автомобила са реални и не са били връщани. Ако на колата се направи компютърна автодиагностика ще разберете, че всъщност изминатите километри са много повече от реалните. Това са познати трикове, правени от продавачите за придаване на новост на автомобилите.

Изряден ли е автомобила откъм документалната част

Документалната изрядност на автомобила е изключителна важна. Ако липсват документи вие може да не успеете да прехвърлите собствеността, да регистрирате автомобила, да не може да се направи технически преглед или пък да бъде застрахован.

Уверете се преди покупката, че всеки един нужен документ е налице, не е фалшив и отговаря на изискванията на нашата държава. В случай, че има нещо нередно при документите, то не е препоръчително да купувате автомобила, защото след това ще може да го продадете единствено за части. Помощ може да получите от специалисти, работещи в компания за предварителен преглед на кола преди покупка.

Здрав ли е двигателя и отделните системи на колата?

Здравината на двигателя е може би най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание. Повреденият двигател може да се познае лесно, ако поне малко разбирате от автомобили. Хубаво е да го тествате като запалите автомобила без той да е работил преди това. Трудното запалване, дрънченето и всякакви странни звуци биха означавали някакъв проблем, който би струвал скъпо.

Всяка една система по автомобила пък може да се провери отново чрез диагностика в сервиз или на място. Тест драйва също е опция за проверка на окачването, управлението на автомобила, спирачките, сигурността и много други важни неща. Не бива да купувате кола без да сте направили тест драйв в града или извън него.

Какви ремонти са правени преди продажбата и бил ли е поддържан автомобила

Като потенциални нови собственици на колата е добре вие да знаете какви проблеми е имала тя, какви ремонти са правени по нея и бил ли е предишният собственик от тези, които са поддържали автомобила навреме. В обявата едва ли ще пише всичко и затова всичко трябва да стане при самия оглед. Съветваме ви да не купувате автомобил, имащ някакъв проблем, който не знаете как да оправите или пък ще ви струва скъпо.