Нокти - маникюр

За какво подсказва състоянието на ноктите ви

Ноктите са важен естетически детайл при дамите, но трябва да се вглеждаме по-често в тях

Поддържането на ноктите обикновено се свежда до изрязването им, а при дамите и до посещението в студио за маникюр, очаквайки да им поставят лак основно. Специалистите могат да Ви предложат терапии за кожата на ръцете, масла за ноктите, както и съвети как да подобрите състоянието им, но ние рядко сме склонни да се вглеждаме толкова детайлно в тях.

Има обаче сериозна причина да го правим – ноктите са като рентген за неразположенията ни в тялото, подават предупредителни сигнали и ни насочват конкретно към проблема.

Нека разберем какво искат да ни подскажат:

Ако ноктите не са гладки отгоре, а по-скоро набраздени и грапави, то в организма ни липсва желязо.

По ноктите Ви има бели черти, които ги пресичат нацяло, не са просто петънца – това е знак, че не консумирате достатъчно белтъчини.

Ноктите Ви посиняват без причина – имате лошо оросяване, възможно е сърцето Ви да е  засегнато, дори да карате скрит диабет. Потърсете лекар!

Имате удебеляване на ноктите, за което не намирате обяснение – възможно е да става дума за гъбична инфекция, псориазис или артрит.

Важно: Най-ценните витамини за здрави нокти са витамин С, витамин D, витамин A, витамин B12. Ако състоянието на ноктите Ви е тревожно, непременно изследвайте стойностите им, а след това вземете мерки да си ги набавите.  

Ноктите Ви са чупливи – с годините това е често срещан дискомфорт, особено ако миете често с вода и препарати. Използвайте предпазни ръкавици.

Ако усещате силна сухота в ноктите, имате необходимост от допълнителен прием на витамин А.

По ноктите Ви се забелязва синкав цвят – те алармират за притеснения, свързани с белите дробове.

Прозрачни черти, които са вертикални или хоризонтални говорят за нестабилна нервна система, както и липса на витамин В.

Полезни храни за ноктите:

Сред задължителните храни са рибата, някои плодове, които имат високо съдържание на витамин C (цитрусите), зеленчуците, които е добре да бъдат сервирани със зехтин, както и ядките. Не подценявайте също така приноса на животинските продукти, яйцата и фасула.

Много добро дезинфекциращо и подхранващо средство е маслото от чаено дърво, а смлените черупки от яйца могат да Ви помогнат да извършите чудеса със съсипаните си нокти.


Публикувана

в

Етикети: