куче вкъщи

Вземате си кученце за първи път? Какво трябва да знаете

Взели сте отговорното решение да си имате куче за домашен любимец?

Поздравления!

Невероятно е усещането да споделяте живота си с тези благородни и любвеобилни животни.

Предлагаме ви няколко съвета, с които да направите съжителството си по-лесно и спокойно. Особено ако сте си взели кутре, а не по-възрастно куче.

 1. Бъдете подготвени за промяната, която ще настъпи с идването на новия член на семейството ви.
  Независимо на каква възраст е кучето, със сигурност ще му е необходим период на адаптация. Колкото са по-малки, толкова по-кратък е този период, но същевременно и по-стресиращ.
  Малкото, току що отбито от майка си кученце, е напълно вероятно да се чувства самотно. Ще изглежда изоставено и тъжно, вяло и отпуснато. Подгответе се, че най-вероятно няма да е най-игривото другарче от ден първи, което сте си представяли. Използвайте времето за адаптация, като развличате животното с игри или уроци по дресировка. Имайте предвид, че е възможно да минат от 2-3 дни до няколко месеца преди и вие, и кучето да се почувствате уверени.
 2. Кученцата са невероятни, сладки и способни да обичат безрезервно.
  Но… не подценявайте отглеждането им! Социализацията, обучението и редовните ваксинации са малка част от нещата, с които трябва да се запознаете. Добавете ги към списъка със спешни задачи. Не ги отлагайте, защото от тях зависи кучето ви да израсте спокойно здраво и дисциплинирано.
 3. Не подценявайте дребните, ежедневни грижи за вашия любимец.
  Правилно хранене, подходящо място за почивка и сън, грижа за козината, зъбите, ноктите.
 4. Предварително си изберете удобен за вас ветеринарен лекар.
  Както хората, така и животните се нуждаят от специализирана здравна грижа и профилактични прегледи. Изберете специалист, който по възможност живее близо до дома ви. За да не стресирате от самото начало животното с дълги пътувания.
 5. Запасете се с „джунджурийки“, с които любимецът ви да се развлича.
  И за да разбере, че вашият дом е и негов дом, щом сте си направили труда за му осигурите негови лични вещи. Каишка, съдове за храна и вода, повод, легло са сред задължителните аксесоари..
 6. Подберете правилната храна за домашния любимец.
  Правилната диета е в основата на здравето на кучето. Не се презапасявайте с храна, намерете си снабдител, на който можете да разчитате за периодични доставки. Изберете храна, отговаряща на нуждите на кучето. Няма точни правила, важно е кучето ви да я харесва и да е с балансиран състав. Това обикновено е ясно описано от производителя.
 7. Всяко кученце се нуждае от обучение.
  Това помага на вас да го контролирате, а на него да се чувства сигурно. В дългосрочен план правилната дресировка ще направи и двама ви щастливи. Ще си изградите специална връзка. Затова отделяйте необходимото време, за да научите четириногия си приятел на основни команди.
 8. Преди постигането на определено ниво на дисциплина, подгответе се за неподчинение и проблем с поведението.
  Кучетата не се раждат научени да се подчиняват и изпълняват. Те ни обичат безрезервно и дори само този факт трябва да ги прави перфектни в нашите очи.
  Не се сърдете на вашето кученце, ако не изпълнява и не разбира командите ви. Напротив, продължавайте търпеливо и с внимание да го обучавате. Не забравяйте и да се забавлявате заедно междувременно.
 9. Подгответе се и за здравословни проблеми, което ни връща на точката със задължително и предварително избрания ветеринарен лекар.
  Болестите съпътстват живота ни. Не можете да ги избегнете напълно, но можете да редуцирате проблемите със здравето. Ако подбирате храната на кучето, осигурявате му движение, обич и грижа, и не последно място, водите го на профилактични прегледи редовно.
 10. Бъдете отговорен собственик на куче!
  Отдадени за цял живот, а не докато ви стане скучно или трудно. Ако сте уверени, че можете да посрещнете всяка трудност заедно с вашия любимец, то не се колебайте. Направите живота си по-богат и щастлив с четириног другар до вас!

Публикувана

в

,