тестостерон и сърце

Връзката между тестостерон и сърдечните заболявания

Всъщност колко полезен е тестостеронът за превенция на сърдечни болести при мъжете?

Точно преди 20 години, никой не би задал този въпрос. Всеобщо мнение е било, че тъй като мъжете развиват сърдечни заболявания по-рано от жените (с около 10 години), очевидна причина за това е тестостеронът.

Обаче съвременните изследвания оборват тези старовременни схващания.

Не само, че тестостеронът не предизвиква сърдечни заболявания, то той може да се окаже всъщност превантивен.

Нивата на тестостерон са най-високи при мъже на около 20 години, когато те са на върха на своите репродуктивни способности. Това е периодът, в който мъжа притежава максимален физически капацитет от мускулна маса, енергия, либидо и издръжливост. След тридесетата годишнина, нивата на тестостерона намаляват. До седемдесетата годишнина, нивата на тестостерон падат до най-ниски нива, понякога дори е трудно да се измерят.

Очевидно е, че риска от сърдечно-съдови заболявания нараства с възрастта, докато обратно на това нивата на тестостерона спадат. Всъщност, няколко изследвания подкрепят тезата, че мъже с ниски нива на тестостерон имат по-висока вероятност да получат сърдечен удар.

Едно изследване на EPIC Norfolk, включващо 11,000 клинични случая заключава, че мъжете с високи нива на тестостерон имат с 40% по-ниска смъртност, вследствие на сърдечен удар или рак. Друго проучване показва с 48% по-висока смъртност при мъже с по-нисък тестостерон. Още повече, около 25% от мъжете с коронарна болест на сърцето (в следствие на сърдечен удар или други значими сърдечни разстройства) е открит и дефицит на тестостерон (хипогонадизъм).

Как може тестостерона да се свързва със сърдечно-съдовите заболявания? Нека да погледнем някои от направените заключения, вследствие на клиничните изследвания:

Тестостерона повишава производството на азотния оксид, който подпомага разширяването на кръвоносните съдове и потиска растежа на гладката мускулатура, от която са изградени кръвоносните съдове (предпоставка за поява на запушвания на кръвоносните съдове). Липса на тестостерон прави обратното.

Тестостеронът подобрява и регулира инсулиновата чувствителност. Абнормална инсулинова чувствителност е симптом за появата на диабет или нарушения в метаболизма. Наблюдава се, че по-голям процент от страдащите от диабет мъже имат ниски нива на тестостерон.

Драматично повишаване на възпалителните процеси. Сърдечно-съдовите заболявания, в голяма степен, са последствия от последователност от възпалителни процеси. Липса на тестостерон позволява „бум“ на възпалителните процеси в тялото.

Ниските нива на тестостерон също така водят до загуба на мускулна маса, повишена коремна мазнина и намалено либидо. Появяват се лошо настроение, чувство на депресия, честа умора. Забелязва се липса на концентрация, раздразнителност, пасивност, загуба на интерес за различни активности. Тези симптоми, които обикновено се наблюдават при мъже на възраст от около 45 години, са наречени като „мъжка менопауза“ или „андропауза“.

Повечето мъже просто приемат тези симптоми нормално, като остаряване. Истината е, че всъщност те могат да направят някои неща, за да подкрепят своя организъм в борбата със стареенето.

Като цяло заключението е, че при мъжете ниски нива на тестостерон в тялото влияят негативно на сърдечно-съдовата система. Ниски нива на тестостерон съответстват на висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Трябва да се прави разлика между изкуственото повишаване на тестостерона с анаболни стероиди и естественото стимулиране на тялото само да произвежда повече тестостерон, например хранителните добавки с Трибулус Терестрис. Трибулус влия благоприятно върху хормоналните процеси в мъжкото тяло, като стимулира производството на лутеинизиращ хормон, който регулира секрецията на тестостерон.

Освен, че увеличава нивата на тестостерона, трибулус подпомага за либидото, здравето на простата и спермогенезата, бидейки един от най-добрите продукти за полово и хормонално здраве на мъжа.

Съществуват и други билки с доказан положителен ефект върху половото здраве и стимулирането на естествено производство на тестостерон при мъжа. Сред най-успешно използваните са перуанската билка Мака и Fenugreek, познат повече като Сминдух.


Публикувана

в

Етикети: