реклама

Видове Реклама на стоки и услуги

Рекламата на стоки и услуги е един от маркетинговите инструменти. В тази статия ще разгледаме видовете и ефективността на различни реклами, подходящи за малкия бизнес, ще покажа как да рекламирате услуги, как да рекламирате продукт.

Като начало, рекламна кампания трябва да стартира много преди дори да решите да отворите магазин от нулата, така че до момента, в който го отворите, вече имате редица клиенти, които чакат вашето отваряне. Голямата грешка на всички начинаещи предприемачи е да започнат да рекламират своите продукти или услуги след отваряне. Често наблюдавам такава картина, че новите предприемачи, бидейки еуфорични от мечтите си за „големи печалби“, наемат голяма площ наведнъж, купуват скъпи стоки, оборудване, интериор и т.н., първото нещо, за което започват да мислят, е да ремонтират помещенията и оформлението на стоките рафтове и витрини, докато основните задачи на предприемача санамиране на нуждите на бъдещите клиенти и създаване на атрактивно търговско предложение на техните стоки и услуги.

Да предположим, че предприемача вече е провел проучване на пазара и е установил нуждите на бъдещите клиенти, капацитета на пазара и други параметри. Следващият етап е рекламата на стоки и услуги.

Работата е там, че за разлика от големите корпорации, малкият бизнес има много ограничен рекламен бюджет и дори не го има в началния етап. Какво да правя след това?

Нека да разгледаме какви видове реклами съществуват.

Външна реклама – този вид реклама включва билбордове, банери, щандове, реклама по покриви, автомобили, метро и стълбове. Цената на такава реклама е сравнително евтина, но трябва да се има предвид, че в Вългария е в сила Законът за рекламата и не можете просто да вземете и поставите рекламата си навсякъде, където искате, това ще изисква официално разрешение и одобрение за външна реклама, в противен случай глоба и демонтаж.

Реклама в Интернет – Винаги казвам: – Ако вашият бизнес не е в Интернет, той изобщо не съществува! Работата е там, че сме в двора на информационната епоха и всеки уважаващ себе си бизнес трябва да имат реклама в Интернет и това поне означава създаване на собствен сайт, добавяне на информация за контакт към картите на Google и реклама в безплатни сайтове за обяви, даване на контекстуална реклама, но повече за това в отделна статия.

Печатни медии – това включва всички видове вестници и списания. Този вид реклама не е подходящ за всички видове стоки и услуги. В някои случаи може да загубите.

Телевизия – не мислете, че е необходимо да използвате реклама на първия канал, в някои населени места, градове и села има малки местни телевизионни станции, сателитни канали. Във всеки случай този тип реклама е доста скъпа, тъй като не само ще трябва да създадете реклама, но и да купите ефирно време, за да пуснете рекламата, но е много ефективна. Нашите хора, зомбирани от телевизията, ще възприемат рекламата на стоки и услуги в непосредствена близост.

Радиото също е добър начин за реклама, особено в задръстванията в София. Един минус – можете да запомните марката, но никой не помни телефона и адреса.

От уста на уста – най-ефективната реклама, се появява с положителен или отрицателен опит с използването на вашия продукт или услуга.

Засега се спираме на тези видове реклама, тъй като имаме малък рекламен бюджет и не можем да го разпръснем наведнъж.

Веднага ще кажа, че успешният бизнес трябва да има визитки, че всеки предприемач знае как да …  Следващият задължителен атрибут са флаери. Отначало те могат да бъдат отпечатани дори просто на домашен принтер и да се залепят върху табла за обяви, стълбове, огради и т.н. Но най-добре е да раздавате красиви листовки лично от ръка, като едновременно обяснявате за продукта и услугата, показвайки къде е точката. Знак за настилка – добре подходящ за употреба на открито, изложен близо до входа на магазина или офиса. Знак – как без него! Рекламата в Интернет е задължителна. Сега всички хора са мързеливи, не могат да откъснат задника си от стола, всички търсят чрез интернет. Ако няма да сте там, те няма да ви намерят.


Публикувана

в

Етикети: