Танците

Танцът спорт ли е? (Да… И ето защо)

Танцът очевидно е форма на изкуството, което е едновременно красиво и забавно за всички, които го наблюдават и участват в него. Винаги обаче възниква въпросът дали танцът е спорт или не.

Вярвам, че някои от причините, поради които хората не класифицират танца като спорт, са поради неговата грациозна природа.  Вярно е, че много танци са фокусирани върху артистичния аспект. Много артисти създават хореография, за да могат танцьорите да изпълняват парчета пред публика. През повечето време хореографите искат парчетата им да изглеждат красиви и привлекателни. Работата им дори може да се тълкува различно в зависимост от зрителя. Всичко това са елементи, които превръщат танца във форма на изкуство.

Танцът най-често се признава като изкуство, но може да се счита и за спорт;  дори Е спорт, който изисква строги тренировки. Ето някои причини, поради които танците могат да бъдат много повече от изкуството и защо танцьорите са всеотдайни спортисти:

Състезанията

Танцът не винаги е състезателен, но има състезания, които се провеждат по целия свят!  Танцьорите се състезават навсякъде и в най-различни стилове, включително и бални танци. Всъщност DanceSport (Спортни Танци) е друго име за състезателни бални танци. Състезанията по спортни танци се регулират от национални и международни организации като Световната федерация по спортни танци (WDSF) и Българската федерация по спортни танци (БФСТ). Подобно на художествената гимнастика и фигурното пързаляне, танцьорите, които се състезават, се оценяват на множество елементи като техника и изпълнение.

Състезателните танцьори дори получават набор от одобрени фигури, които могат да изпълняват в състезателната си хореография.  Има и наказания, което означава, че танцьорите рискуват да загубят точки за правене на движения, които не са одобрени.

И разбира се, никой спорт не би бил пълен без феновете и привърженици!

Винаги ще намерите привърженици и фенове на танцьорите, развълнувани за своите фаворити на състезанията. Викането и подкрепянето за танцьорите може да не е нещо, което бихте направили на балет, но силно се насърчава на тези състезания!

Изискват се тренировки и атлетичност

Футболистите трябва да тренират преди мачове, за да могат да тичат на терена за дълги периоди от време.  Плувците трябва да са готови да правят няколко дължини, без да са прекалено изморени.  По подобен начин танцьорите трябва да възпитават себе си, за да танцуват за дълги периоди от време.  Най-добрият начин за това е да тренират и да се учат последователно.

Има определени упражнения, които танцьорите трябва да правят, за да се подготвят за случаи, когато ще танцуват нон стоп (като шоу-програми или състезания), но най-добрият начин е чрез постоянни тренировки и уроци. Много танцьори са в залите по 4 или 5 часа на ден, работещи върху хореографии, техника и физическа подготовка.  Някои дори могат да прекарват повече време в тренировки, ако са състезатели от по-високо ниво.

Спортистът е човек, който тренира и участва в състезания, включващи физическа пъргавина, издръжливост и сила. Танцьорите са спортисти според това определение, защото отговарят на всички критерии. Професионален или състезателен танцьор трябва да притежава известна пъргавина и сила, за да се отличи в своя занаят.  Докато са на тренировка, танцьорите в крайна сметка работят над много различни мускулни групи, което спомага за изграждането на общата им сила и издръжливост. Всъщност танцът може да се счита за тренировка на цялото тяло, тъй като танцьорите са постоянно на крака, движейки всички различни части на тялото си. Цялостните тренировка и подготовка, които танцьорите правят, в крайна сметка им помагат да се представят по най-добрия начин, когато са на сцената.

Танцът включва техника

Има определени начини за ефективно стреляне на свободно хвърляне в баскетбола.  Има определен начин, по който трябва да държите хокейна пръчка, за да сте сигурни, че ще отбележите гол.  По същия начин танцът има множество техники, които трябва да използвате, за да изпълните правилно определени движения. Може би сте наблюдавали някои танцьори, които изпълняват интензивни движения, като завъртания, скокове или кикове (може би дори и случайни шпагати). Не всеки човек може да излезе и да изпробва първо тези движения без основа или правилно обяснение. Ето защо за повечето танцьори е важно да имат обучен професионалист (треньор), който да им покаже как да изпълняват определени фигури.  Инструкторите по танци са Треньори, които ви тренират и фиксират вашата техника, така че да изглеждате най-добре и да танцувате възможно най-леко. Тези техники също са важни, ако искате да избегнете нараняване. И като говорим за такива …

Трябва да се разтягате и да се пазите от контузии

Ако се контузите, докато практикувате спорт, това може да бъде голямо неудобство.  Играчите, които се нараняват, могат да бъдат в лазарета седмици или дори месеци. Танцът може да има подобни последствия, когато става дума за контузии. Ако танцьор се нарани, той рискува да не танцува известно време, което може да спре напредъка му или дори да сложи край на кариерата. Би могло да възпрепятства участието във важни събития.  За да предотвратите наранявания, които ви пречат да практикувате спорта си, трябва да сте сигурни, че разтягате подходящите мускули, които използвате, докато се занимавате с тази дейност.

Травми на менискуса и четириглавия мускул и други видове наранявания на краката са често срещани в танцовата общност, така че танцьорите често правят разтягания на краката, за да се затоплят, преди да се занимават с висока интензивност.  В допълнение към разтягането, танцьорите правят и силови упражнения, които могат да намалят вероятността от нараняване. Например – упражненията за укрепване на глезена са добри за танцьорите, тъй като обикновено имат нужда от силни и стабилни глезени, за да изпълняват определени движения.

Ако някой спортист в крайна сметка се контузи, той трябва внимателно да третира нараняванията си, за да може да се излекува възможно най-бързо. Повечето имат треньор или физиотерапевт, който да помогне за възстановяването им. Танцьорите също трябва да полагат специални грижи, когато се контузят, а някои дори трябва да опрат до физиотерапия. Както при всеки спорт, те трябва постепенно да се облекчат обратно към нормалните си процедури и графици.  Завръщане обратно на тренировки твърде рано след контузия може напълно да обърне възстановяването и лечението, през което танцьорът е преминал.

Като цяло спортът се определя като „дейност, включваща физически натоварвания и умения, при които индивид или отбор се състезават срещу друг или други за забавление.“ Въз основа на тези точки, танцът със сигурност може да бъде категоризиран като спорт, но е и много повече от това.  Много други спортове имат и чисто социален аспект.  Хората се присъединяват към спортни групи единствено за да се забавляват и да се сприятеляват, без да дават приоритет на състезателния или атлетичния аспект. Определено има голяма общност от танцьори, които се наслаждават на танците социално и просто за забавление. Този аспект на танца е също толкова важен, колкото и състезателният.

Танцът е уникален от другите спортове, защото накрая той все още може да бъде красива форма на изкуството. Дори на състезание все още можете да наблюдавате артистичността на танцьорите. Вече няма никакво съмнение, че това изисква голямо физическо натоварване, но също така е способно да вникне в емоциите на публиката, за да ги накара да се почувстват по специфичен начин. Има и известна доза креативност, която трябва да влезе в създаването на танц, а хореографите обикновено се фокусират върху движенията и визуалните изображения, които са естетически приятни. Като цяло, танцът попада в категорията „Артистичен Спорт“. Това е едновременно изкуство и спорт.

Приятно танцуване!


Публикувана

в

,

Етикети: