Блиндирани врати

Суеверия за блиндираните врати

Първото нещо,което забелязваме в едно жилище естествено е входната врата. До някаква степен тя ни представя пред останалия свят и за това трябва да внимаваме в избора си на входна врата. С не много усилия и средства можем да направим нашата входна блиндирана врата да изглежда уникално и запомнящо се.

Смяната на врата си е трудна работа, понякога излизат допълнителни особености, които още повече удължават процеса за монтаж.

Но нека отчетем, че все повече навлиза модата цвета на входната врата да се различава коренно от останалия интериор на жилището. Все по-често се комбинират и с растения, които придават още по-интересен вид на нашата входна врата. Понеже започнахме с интересни новости около дизайна на входните врати нека се върнем и в миналото където хората са били доста суеверни – ето за това ще се разровим и прочетем малко любопитни суеверия свързани с вратите.

  • Може би най-известното на всички поверие е, че не се влиза с левия крак никога през прага на входната блиндирана врата. Някои от наистина суеверните дори се връщат обратно за да повторят влизането, но с десния си крак.
  • Но друго поверие пък гласи да не се връщаме никога след като вече сме излезли един път от жилището понеже така късмета ни ще избяга и няма да ни върви. Ако все пак се наложи има и обичаи, които помагат да не ни се случи нещастие и те са: да се погледнете в огледалото преди пак да излезете, да пипнете прага преди излизането отново или да хвърлите щипка сол през рамото си с дясната ръка.
    Интересен факт е, че левичарите са си мислели, че за тях трябва да важи ляв крак и с лява ръка да се хвърля сол, само че това суеверие е още по времето на Инквизицията и хората тогава смятали, че ако някой прави нещо по-различно от общоприетото правило то той бил или лош магьосник или под влиянието на магия.
  • Друго суеверие, свързано с прекрачването на прага и влизането през вратата е, че ако объркаме крака и влезем с левия да се завъртим 3 пъти обратно на часовниковата стрелка, за да върнем времето назад и да можем да минем по правилния начин.
  • И в наши дни се е запазило едно суеверие – винаги когато отиваме на гости да се носи нещо сладко – при влизане в жилището да покажем, че ни е приятно да дойдем в дома на стопаните. В миналото са носели малко захар в джоба си, за да покажат, че намеренията им са чисти и добронамерени.

Публикувана

в

Етикети: