строители

Строителството в Пловдив

Пловдив създаде среда за развитие на много строителни фирми. Като втори по население град той се превърна в строителна площадка за много открити обекти през последните 20 години.

В Пловдив се намират централите на големи строителни фирми, които изпълняват огромни проекти, но има и много от по-малките компании, които работят със собствениците на по-малки градски парцели и изграждат жилищни сгради там.

Проблемът обаче за града е, че не се уголемява. С новите строежи и готови сгради имаме модернизиране на Пловдив, в някои квартали има повишаване на населението, но цялостната статистика е в посока към намаляване на населението. В Пловдив обаче продължава да се строи, най-много се строят жилищни сгради за апартаменти, и на мястото на старите еднофамилни къщички, строителните фирми издигат 5-6 етажни сгради, които по необясними причини съществуват с цел да се продават апартаменти и да се отдават под наем. по-малко е строителството на бизнес центрове за отдаване на офиси под наем и продажбата им.

В крайна сметка в града няма нито повишаване на населението, нито повишаване на броя на фирмите.

Кой ще обитава тези помещения?

Това е тема, която може да ни хвърли в дълбок размисъл.

Има няколко най-вероятни възможности за това:

Очакващо се заселване на хора от други държави: това могат да бъдат имигранти от по-бедни страни (българинът може да е беден в сравнение със средния европеец, но не и със средния африканец) както от Източна Европа – Украйна, Молдова или Албания, така и от Африка – почти целият континент тъне в бедност, която ние не можем да си представим. Така африканците могат да дойдат в България и да работят за 10-15 долара на ден вместо за 2-3 в родните им държави.

Заселване от малките села: селата в близост до града имат доста инвестиции, компании като Liebherr, Белла България и други са привлекли труда на хиляди граждани на Пловдивска област и селата около които се помещават тези предприятия задържат населението си. Много често обаче младото население на тези села е насочено към имиграция от малкото към по-голямото населено място. Също така в по-малките села, отдалечени от големи градове се обезлюдяват и последните млади хора заселват градовете.

Заселване на сградите от пенсионери в по-богати държави. Климатът в България е много добър, по-топло е от Германия, Франция и Обединеното Кралство. Тук животът е доста по-евтин и ако не трябва да се разчита на българска заплата нашата земя може да бъде наречена земен рай. За човек с осигурени доходи тук е доста по-спокойно, отколкото в по-богатите държави.

На която и от тези теории да сте привърженици се разбира, че нещо не е напълно ясно. Никой не казва на българите защо строителните фирми в Пловдив и другите големи градове изпълняват толкова обекти и защо има толкова много хора заети в строителната дейност.


Публикувана

в

Етикети: