Smart Home – технология, гарантираща комфорт, икономия на пари и безопасност

147
Smart Home – технология, гарантираща комфорт, икономия на пари и безопасност

Технологичният подем ни осигури невероятен комфорт. Вече сме свикнали вратите на магазините сами да се отварят, когато ги приближим, а осветлението във входа да се включва автоматично през нощта. Погрешно се смята, че такива възможности предлага и умният дом (intelligent home, smart home), но това не е съвсем вярно. Какво представлява тази иновация? Ще разберем в следващите редове.

избор на ССД с Modsbg.com

Какво представлява Умният дом?

„Умен дом” – това не са просто два проводника, свързани към сензор за движение, както е при автоматичното осветление. Това е цялостна концепция, която ни позволява да комбинираме много различни устройства в един, хармонично работещ организъм.

Електронните системи за управление на помещенията трябва да бъдат разделени на две категории. Първата включва системи за управление на сгради. По правило тези системи се управляват централно и се използват в големи промишлени и офис сгради. Основната им задача е наблюдение и контрол на системите за поддържане на живота (отопление, климатизация, охрана и др.).

В общи линии системата работи по следния начин: Към централната система са свързани много сензори, които събират различна информация, варираща от външната температура и тази в помещенията до скоростта на движение на въздуха във вентилационните шахти. След като получи данни от тези сензори, системата анализира ситуацията и в зависимост от настройките, дадени й от оператора, взема едно или друго решение.

Защо инвестицията е напълно оправдана?

Със Смарт Хоум инсталацията проблемите се решават също толкова бързо в случай на аварии: операторът вижда мястото на аварията на екрана и знае къде да изпрати ремонтния екип. Системата може автоматично да спре подаването на газ или електричество в аварийни ситуации. Дори само това предимство прави умният дом рентабилна инвестиция.

И това не е всичко, системата ще се изплати заради икономията на енергия, която осигурява. Например, ако навън стане по-топло през зимата, намаляването на интензитета на отоплението значително ще намали разходите. Ако програмирате системата така, че отоплението да се изключва през нощта, когато няма никой в ​​офиса, и да се включва по-рано сутрин, така че въздухът да има време да се затопли, тогава спестяването на енергия ще бъде видимо почти веднага.

Използването на такива системи позволява да се намали броят на персонала по поддръжка, тъй като един оператор е напълно достатъчен за наблюдение на целия комплекс, намирайки се в близост до контролния компютър.

Евентуални минуси – има ли такива?

Както всяка друга система, тази също има своите недостатъци. Не можете да увеличавате безкрайно броя на свързаните устройства, тъй като скоростта на работа на системата е много критичен фактор. С увеличаване броя на устройствата не само връзката им става по-сложна, но общата производителност на системата намалява.

Ето защо тези системи се използват главно за управление на големи или техногенни структури. За домашна употреба системите от втората категория са най-подходящи. Какъв мащаб и функции ще има интелигентната система, зависи от нуждите на ползвателя. Те се обсъждат с фирмата, която ще интегрира системата. У нас такива проекти се реализират успешно от водещи технологични компании като V Maxprotect.

Системите Умен дом намират приложение в сгради и помещения, където комфортът е на първо място – в малък градски апартамент или в големи офис центрове. Най-широко „умните домове“ се използват при изграждането на вили. И това не е просто следване на последната мода.

Представете си за секунда, че трябва да поддържате комфортни условия във всяка от стаите на триетажна къща и в същото време да пестите енергийни ресурси, без да хабите много усилия за това. Без Smart Home система тази възможност би била просто мечта.

Източник: https://v-maxprotect.com/