шофиране

Шофирането – микс от удоволствие, необходимост и отговорност

Автомобилът отдавна не се разглежда единствено като средство, с което да се придвижим от точка А до точка Б. Днес в един автомобил търсим съвкупност от системи и устройства, които на първо място трябва да отговарят на всички изисквания за безопасност и екология. След това вече избираме според нашите лични предпочитания. Колкото са различни хората във вижданията си за перфектната кола, толкова са различни и самите автомобили.

Процесът на шофиране често ни кара да се чувстваме по-свободни. Усещането, че можем да изминем големи разстояния за кратко време и, че владеем мощния автомобил ни карат да мислим карането за удоволствие, но то носи и голяма отговорност. Често на пътя изпадаме в ситуации, които могат да ни стресират и ни карат рязко да сменяме посоката или да убиваме скоростта. Независимо дали пътуваме към работното място, отиваме на почивка или просто караме нанякъде за удоволствие, винаги трябва на първо място да поставяме безопасността. Високото ниво на концентрация, придвидливостта и отговорното отношение към останалите водачи са поведенчески фактори при шофирането, които не трябва да търпят компромиси.

На практика обаче ние сме хора и човешкият фактор оказва своето влияние. Всички понякога правим грешки на пътя и това е напълно нормално. Самообладанието може да се окаже ключово за изхода от една непредваидена ситуация. Затова не трябва да се подвеждаме по поведението на агресивните и нетърпеливи водачи. Те могат да ни подтикнат към предприемането на рисковани действия, като каране с несъобразена скорост, отнемане на предимство, незпазване на пътната маркировка, пренебрегване на пътните знаци и табели. Житейският стрес, задръстванията и личните проблеми също не трябва да указват влияние на маниерите ни зад волана.

Ето няколко съвета за безопасно поведение на пътя:

  • пазете спокойствие – не позволявайте личните ви тревоги да се отразят на безопасността на пътуването ви,
  • планирайте пътуванията – съобразете се със състоянието на пътя, атмосферните условия и трафика,
  • спазвайте стриктно всички пътни знаци и пътната маркировка – те не са там случайно,
  • не реагирайте агресивно на чуждите грешки – в по-голямата част от случаите са по невнимание,
  • стойте далеч от конфликти с други шофьори – провокативното поведение и скоростното преследване могат да доведат до тежки инцидени,
  • спазвайте дистанция – така ще имате достатъчно време да реагирате.
  • ако случайно вие сте причината за стресова ситуация, вдигнете ръка в знак, че осъзнавате грешката си и се извинете на другите шофьори

Солидарността и колегиалността на пътя са в основата на спокойното и сигурно пътуване. Не съдете учениците и начинаещите шофьори, а им помогнете да се научат по-бързо. Обяснете им грешките и им дайте време да ги анализират. Бъдете солидарни и помагайте на закъсалите и тези в беда.


Публикувана

в

Етикети: