Широкоспектърни инсектициди – решението против насекомите вредители?

169

Насекомите увреждат растенията, независимо къде растат: в градината или в апартамента. Тъй като народните методи не винаги помагат, се използват специални препарати срещу вредители.

избор на ССД с Modsbg.com

Изборът на инсектициди за третиране на дървета, храсти и други растения не е лесна задача. Всяка година се пускат десетки нови продукти, към които вредителите се адаптират през цялата година. Как да изберете подходящите?

Какво представляват инсектицидите?

широкоспектърни инсектицидиПаразитите са много разнообразни – това са не само насекоми, но и кърлежи. Те обитават избирателно различни части на растенията: пъпки, листа, стъбла, корени. Поради това за борбата са разработени химикали с различни начини на действие.

Широкоспектърните ицектицисди са пестициди, коити са създадени да убиват, увреждат или смекчават въздействието върху различни видове насекоми. Имат различно действие. Едни нарушават нервната система, докато други могат да увредят екзоскелетите им или дeйстват отблъскващо. Те могат също да бъдат в различни форми – спрейове, концентрати, прахове, гелове и примамки. Поради тези фактори всеки широкоспектърен инсектицид може да представлява различна степен на риск за нецелевите насекоми, хората, домашните любимци и околната среда.

По какъв начин могат да се класифицират тези препарати?

Те могат да бъдат класифицирани по няколко начина:

  • въз основа на техния химичен състав – органохлорни (получават се чрез хлориране на течни въглероди), органофосфорни (етерни алкохоли на органофосфорна киселина) и други;
  • начин на проникване – те се класифицират според това дали действат при поглъщане (стомашни отрови), вдишване (фумиганти) или при проникване през телесната обвивка (контактни отрови). Повечето от синтетичните широкоспектърни отрови обаче проникват и по трите пътя и затова се разграничават по-добре един от друг по основния си химичен състав. Освен синтетичните, някои органични съединения, които се срещат естествено в растенията, са полезни препарати, както и някои неорганични съединения. Повечето от тях се разпръскват върху растения (плодове и зеленчуци) и други повърхности, по които се движат или хранят различни видове насекоми (миризливки, мравки, комари, листни въшки).

Едни от най-купуваните широкоспетърни инсектициди са Айкън и Цитрол. Имат бързо и ефективно действие срещу миризливки, мравки, комари, листни въшки, хлебарки, бълхи, дървеници и др.

Правила за безопасност при работа с широкоспектъни инсектициди

В природата няма такива химически средства за борба с насекомите, които да са напълно безвредни за хората и животинския свят. Ето защо, трябва да се вземат предпазни мерки при работа с тях:

  • не пренебрегвайте облеклото си . Поставете рокля, шал, ръкавици, ако е необходимо –- очила, респиратор или марля;
  • да се ​​избягва контакт на работните разтвори с кожата, очите и лигавиците на устата и носа;
  • след работа с широкоспектърни инсектициди измийте ръцете си, лицето, ако е възможно, вземете душ. Изпере дрехите;
  • не се допуска съхранение на работни разтвори на инсектициди;
  • съдовете, използвани за приготвяне на работни течности, не трябва да се използват за хранителни продукти.