тапети за стена

Съвременните стенни тапети – все още актуална стенна декорация в интериора

Довършителните работи след всеки ремонт включват избор на стенното покритие, а днес няма да е пресилено ако кажем, че изборът е повече от солиден. Достатъчно е само да надникнете в каталога на онлайн магазин Дегрец, за да ви стане ясно, че вариантите за стенна декорация могат да объркат дори хората с твърдо изготвен план и категорично взето решение.

Макар в последните години латексовите бои да се смятат за основно стенно покритие, добрите стари тапети не губят актуалност в качеството си на интериорно решение, така че при избора на материали, си струва да се вземат предвид характеристиките на всеки тип. Ценовата политика е доста разнообразна, и всеки може да избере подходящия вариант за неговия вкус и бюджет.

Какви разновидности ни предлага пазарът днес?

Тапетът е най-разпространеният вид стенно покритие, но по отношение на материала, става въпрос за наистина голямо разнообразие. Хартиените тапети отдавна не са единственото възможно решение. Тапетите за стена се изработват също от винил, акрил, нетъкан текстил, PVC, стъклопласт и т.н. Вариациите са много и по отношение на текстура и цвят.

Като най-разпространен вид можем да посочим класическите хартиени тапети. Те имат и предимства, и недостатъци. Сред предимствата изпъква достъпната им цена, както и лекотата на инсталиране. Предвид факта, че са направени от хартия, те са екологични, хипоалергенни и универсални. Могат да се залепят върху всякакви повърхности.

Недостатъците включват по-ниска устойчивост на износване на материала в сравнение с други видове тапети. Също така трябва да се има предвид, че хартиеният тапет не обича пряка слънчева светлина. При такова въздействие, тапетите бързо изгарят, а цветовете им избледняват, понякога неравномерно, което понижава естетическата стойност на декора.

Тапетите тип Дуплекс са сравнително нова разработка, съобразена с нуждите на модерния дом. Те се състоят от два слоя – основа и лицева, декоративна страна. При залепване лепилото се нанася само върху стените, което в достатъчна степен намалява времето за ремонтни дейности и спестява материал. Такъв тапет е доста по-плътен, в сравнение с хартиения.

Поради текстурата си, дуплекс тапетите могат да скрият някои дефекти на основата, като пукнатини, драскотини и малки неравности. В новопостроените сгради, в случай на свиване на стените и поява на малки пукнатини, двуслойният тапет ще действа като подсилващ материал. В случай, че планирате да ги поставите сами, трябва да обърнете внимание на следните неща:

  • Основата на дуплекс тапета има известна прозрачност. Ако стените имат неравномерен цвят на замазката, след изсъхване тапетът може да покаже този дефект;
  • Дуплексите не се мият, което създава известни затруднения с почистването. Препоръчва се да се чистят с прахосмукачка или леко навлажнена кърпа;
  • Не са подходящи за влажни и силно замърсяващи се помещения.

Една от луксозните разновидностите за декорация на стени са виниловите тапети. Основното им предимство е издръжливостта. За разлика от по-малко издръжливите хартиени изделия, винилът има двоен слой, хартиена (нетъкана) подложка и винилов филм от лицевата страна. При залепване на стена този материал е изключително трудно да се повреди.

Устойчивостта на виниловия тапет е второто основно предимство. Неговият експлоатационен живот може да надхвърли десетилетие, без да се понижат естетическите му качества. Устойчив на влага – може да се избърше с влажна кърпа и дори да се измие. Текстурата на самия материал е налична в огромен диапазон. Като десен тапетът от винил може да имитира плат, камък, бамбук, декоративна мазилка, дърво и други фини стенни облицовки.


Публикувана

в

Етикети: