фибростъкло тапети

Съвети за избор на тапети от фибростъкло за вашата баня

Плочките винаги са били считани за фаворити сред материалите за довършване на банята, но с появата на тапети от фибростъкло на пазара, които значително се различават по цена от една и съща плочка, все повече хора започнаха да предпочитат този материал.

Дали тапетите от фибростъкло в банята са толкова добри, колкото производителите ги описват? 

Струва си да разберете по-подробно и да анализирате недостатъците и предимствата.

Разновидности на тапети от фибростъкло

При производството на тапети от фибростъкло стъклото се топи и се изтегля на тънки нишки. Следователно възниква съответното име на този материал.

Обработени със специално съединение на базата на нишесте, те стават много издръжливи и подходящи за климатичните условия на банята.

Почти всички строителни материали имат не една или две, а няколко модификации. Това важи и за тапетите от фибростъкло, които се представят на строителния пазар в две версии: с гладка повърхност и релефни. Отделен, трети вариант, е тапетът от течно стъкло.

Фибростъкло

Фибростъкло или гладка „паяжина“ се наричат стъклени влакна с идеално равна повърхност. Като такъв материалът не се различава по декоративни свойства, тъй като се използва за грубо довършване.

Името „паяжината“ се дължи на факта, че моделът, получен на тапета, е хаотичен и уникален. Ако вземете няколко различни ролки, тогава всяка ще има индивидуален модел поради произволното натискане на стъклените нишки.

По принцип те се използват само за боядисване преди окончателно довършване.

Поради свойствата на материала, а именно висока якост и издръжливост, те се използват за подсилване на стени, за да се предотврати допълнително образуването на пукнатини.

Съвет!

Експертите препоръчват да се избере фибростъкло с плътност най-малко 25 g / m 2 .

Релефни тапети

Релефните тапети от фибростъкло, наричани още „матиране“, се използват само за довършване на стени.

Поради голямото разнообразие от цветове и текстури, те могат да се конкурират с плочките, които са в пъти по-скъпи.

Освен това, по отношение на здравината, те по никакъв начин не отстъпват на обичайната и скучна опция поради наличието на пясъчни трохи в състава.

От своя страна релефните стъклени тапети се подразделят на още два вида по текстура.
Тоест чертежът може да се приложи както следва:

  • под формата на парче плат с алтернативна тъкан от конци;
  • под формата на същото платно, но с добавяне на надлъжна линия, добавяща обем и изпъкналост.

След поставяне такива тапети имат завършен вид. Те не се нуждаят от допълнителна обработка, тъй като се продават готови.

Интересно!

Има опции, които са предназначени за самостоятелно боядисване за всеки вкус и цвят, но цената им е донякъде надценена. Нюансът им може да се променя поне всеки сезон, в зависимост от настроението.

Течен тапет от фибростъкло

Течните тапети за баня се продават в големи кутии с различни размери. Като адхезионно съединение се използва лепило с добра устойчивост на влажна среда.

Повърхността се оказва плоска, но по-скоро необичайна структура, тоест виждат се малки дупки в платното.

Течните тапети от фибростъкло не са популярни поради факта, че в окончателната версия те имат пореста структура.

Съответно влагата може да попадне в дупките и да се натрупа конденз, което означава, че не могат да се избегнат плесени и гъбични образувания.

Съвет!

Експертите не препоръчват използването на тапети от течно стъкло за банята. След няколко години повърхността все още ще има красив външен вид, но под платното в 99% от случаите ще се образуват плесени и мухал.

Предимства и недостатъци на фибростъклото

Всеки строителен материал има недостатъци и предимства, въз основа на които потребителят може да направи своя избор.

По принцип при избора на довършителен материал акцентът е върху показателите за устойчивост на влага и издръжливост, тъй като не всеки ще харесва премахването на гъбички или промяната на покритието от време на време.
Тапетът от фибростъкло има следните предимства:

  • екологичност на материала;
  • водоустойчивост;
  • достъпност;
  • лесен монтаж;
  • трайност;
  • сила;
  • гъвкавост.

Може би последната точка изисква по-подробно разглеждане. Тапетите от фибростъкло са наистина универсални, те могат да бъдат залепени на всяка повърхност.

Не е необходима дори предварителна подготовка под формата на почистване на стари покрития и изравняване на стената. Това е тяхното значително предимство пред същите плочки.

Интересно!

Тапетите от стъклени влакна се появиха на Българския пазар сравнително наскоро, докато в Германия те бяха изобретени през 30-те години на миналия век. Само 30 години след появата си материалът започва да набира популярност и навсякъде се използва за интериорна декорация.

Единственият недостатък на тапетите от фибростъкло е високата консумация на боя при смяна на цвета.

Но ако вземете предвид плочката, чийто дизайн или поне само сянката не е възможно да се промени, тогава този недостатък изобщо не е такъв.

Цени на тапети от фибростъкло

Когато планирате ремонт на баня, винаги възниква материален въпрос. Отнякъде дойде мнението, че довършването на тази стая ще струва голяма сума.

Това се дължи на факта, че преди това за облицовки са били използвани само плочки, чиято ценова категория е позната на почти всички. Появата на нови материали дава на потребителите повече възможности да преобразят своите бани, разширявайки границите.

Те включват тапети от фибростъкло, чиято цена е почти равна на цената на конвенционалните тапети на хартиена основа.

Ролките с ширина 50 и 100 см (рядко се срещат 200 см) са с дължина до 25 м, а цената за тях варира от 2,5 лв и до по-големи суми за дизайнерски и модни опции, включително тези с шарка в форма на малка мозайка …

Във всеки случай такива модели няма да ударят семейния бюджет и ще бъдат отлична алтернатива на плочките, като същевременно имат различни текстури и нюанси.

Всяка баня ще бъде преобразена с фибростъкло с висока якост.

Комбинираният дизайн или просто баня също ще станат много по-красиви от използването на този материал, който напоследък набира все по-голяма популярност.


Публикувана

в

Етикети: