астма

Разбиране на астмата: причини, симптоми и лечение

Астмата е хронично заболяване, което се среща при милиони хора по света. Характеризира се с възпаление и стесняване на дихателните пътища, което може да причини затруднено дишане, кашлица и хрипове. В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и лечението на астмата.

Причини за астма

Хората, които имат семейна анамнеза за астма или алергии, са по-склонни да развият това състояние. Фактори от околната среда като цветен прашец, прахови акари, пърхот от домашни любимци и някои храни, също могат да имат ефект.

Други фактори, включват:

  • Излагане на тютюнев дим по време на бременност или след раждане
  • Респираторни инфекции в детска възраст
  • Затлъстяване
  • Стрес и емоционални фактори
  • Някои лекарства, като бета-блокери и аспирин

Често срещани симптоми

Симптомите на астма могат да варират от човек на човек и от леки до тежки.

Честите признаци и симптоми на астма включват:

  1. Хрипове: Висок свистящ звук при дишане, особено по време на издишване.
  2. Недостиг на въздух: Затруднено дишане, с усещане за стягане в гърдите и усещане за липса на достатъчно въздух.
  3. Кашлица: Упорита кашлица, особено през нощта или рано сутрин.
  4. Стягане в гърдите: Усещане за натиск или стягане в гърдите.

Тези симптоми могат да бъдат предизвикани от различни фактори, включително упражнения, излагане на алергени или дразнители, студен въздух и емоционален стрес.

Диагностика на астма

За да диагностицира астма, лекар ще извърши физически преглед, преглед на медицинската история на пациента, тест за контрол на астмата и извършване на белодробни функционални тестове като спирометрия или измервания на пиков поток. Тези тестове измерват колко въздух могат да задържат белите дробове и колко бързо въздухът може да бъде издишан.

В допълнение, лекарят може да извърши тестове за алергия или друг вид, за да изключи други състояния, които могат да причинят подобни симптоми, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или сърдечно заболяване.

Методи на лечение

Въпреки че понастоящем няма лек за астма, състоянието може да се управлява с подходящо лечение. Възможностите включват:

Медикаменти: Лекарствата могат да помогнат за намаляване на възпалението и да отворят дихателните пътища, за да подобрят дишането. Обичайните лекарства за астма включват инхалаторни кортикостероиди, дългодействащи бета-агонисти, левкотриенови модификатори и краткодействащи бронходилататори.

Алергични инжекции: Алергичните инжекции, известни също като имунотерапия, могат да помогнат за намаляване на чувствителността към алергени и могат да намалят честотата и тежестта на симптомите на астма.

Промени в начина на живот: Някои промени в начина на живот могат да помогнат за намаляване на риска от астматични пристъпи, като избягване на провокиращи фактори като тютюнев дим и редовни упражнения.

План за действие при астма: Планът за действие при астма е писмен план, който очертава какво да се прави в случай на астматичен пристъп, включително кога да се вземат лекарства и кога да се потърси спешна медицинска помощ.

Заключение

В заключение, астмата е хронично респираторно заболяване, което засяга милиони хора по света. се с възпаление и стесняване на дихателните пътища, което води до симптоми като хрипове, задух, кашлица и стягане в гърдите.

Въпреки че няма лек, тя може да се управлява с подходящо лечение, включително лекарства, промени в начина на живот и ваксини за алергия.

Ако изпитвате симптоми, важно е да потърсите медицинска помощ и да получите правилна диагноза и план за лечение. При правилно лечение хората с астма могат да живеят пълноценен и активен живот.


Публикувана

в

Етикети: