часовнци Seiko

Ръководство за купуване на часовници Seiko

Когато повечето мъже си мислят за покупка на надежден, висококачествен ръчен часовник, се открояват марки като Rolex и Audemars Piguet. Но това, което също се откроява, е цената на тези марки. Но какво ще кажете за покупката на часовник Seiko?

Не всеки мъж разполага с бюджет за луксозни, швейцарски часовници. С часовник Seiko можете да се сдобиете с издръжлив, висококачествен часовник на приемлива и достъпна цена.

Компанията Seiko съществува от 142 години и до днес е един от най-добрите производители на часовници в света. С широк избор от часовници, вариращи от достъпни варианти до луксозни предложения от висок клас, те са се утвърдили със своите издръжливи и висококачествени часовници.

Но защо да си купите часовник Seiko, а не друга марка? Какво прави Seiko по-различно?

Защо трябва да си купите часовник Seiko

Часовниците Seiko предлагат много предимства, с които другите производители на часовници не могат да се сравнят. Но защо трябва да си купите такъв? Ето няколко причини.

Марката

Когато става дума за японски производители на часовници, повечето мъже се сещат само за две имена – Seiko и Casio.

Въпреки че Casio е чудесна компания и можете да намерите много класически часовници Casio, те са склонни да предлагат по-издръжливи и цифрови опции от Seiko.

Ключовото предимство на марката Seiko е, че независимо от това кой модел ще изберете, винаги получавате часовник от най-високо ниво от компания с голямо наследство.

Стойност

Seiko има много предложения, които започват от около 100 USD – понякога по-малко в зависимост от това къде пазарувате. Но дори и при предложенията им от висок клас, вие пак получавате невероятна стойност.

Често луксозните марки като Rolex или Patek Philippe се предлагат само директно от производителя, ако решите да си купите нови. Това означава, че в крайна сметка може да платите огромна надценка за вашия часовник.

Seiko се предлага почти навсякъде, където можете да си купите часовник. В цифровия пейзаж можете лесно да се насочите към голям онлайн търговец на дребно и да си купите почти всеки часовник Seiko, който бихте искали.

Дизайнът

Това, че Seiko има достъпни опции за часовници, не означава, че получавате часовник с лош дизайн.

За разлика от други компании, чиято слава се изразява само в производството на клонинги на известни модели – спомнете си за клонинга на Rolex Submariner на Invicta – Seiko има истинско наследство и история зад своя дизайн.

С течение на годините Seiko дори освежава някои от своите модели, за да ги поддържа модерни и в крак с времето. Това е вниманието към детайла, което отличава компании като Seiko от други с тяхната отдаденост към дизайна и автентичността.

Изборът

От ежедневни часовници за работа в полеви условия и за гмуркане до официални часовници за специални поводи. Искате ли часовник Seiko, който да носите по време на поход? Имат такъв. Искате ли също часовник Seiko, който да носите със смокинг? Имат и такъв.

Seiko наистина има една от най-добрите селекции за начинаещи, които искат да се запознаят с часовници с класически дизайн. А най-хубавото е, че оттук нататък те само се увеличават.

Кратка история на Seiko

Откъде започва всичко

През 1881 г. японският часовникар Кинтаро Хатори отваря магазин за продажба и ремонт на часовници в Гинза, Токио.

През следващите 11 години, до 1892 г., той се справя отлично с тази дейност и основава Seikosha – компанията, която се превръща в един от най-важните производители на часовници в света.

Именно тук Хатори произвежда първите си часовници.

През 1895 г. той създава първия джобен часовник – Timekeeper. Това е важна стъпка в развитието на часовниците от Сейкоша, която проправя пътя на първия в Япония ръчен часовник.

Как се появява първият японски ръчен часовник?

След като създава първия джобен часовник в Япония, през 1913 г. Хатори създава първия ръчен часовник, произведен в Япония, наречен Laurel.

По онова време компанията е в състояние да произвежда само малко количество часовници. За съжаление, през 1923 г. голямо земетресение поразява централата на компанията и фабриката в Сейкоша изгаря.

През 1924 г., след ново начало и под новото име Seiko, в продажба е пуснат първият часовник с марка Seiko.

През следващите 30 години Seiko създава и въвежда иновации в областта на часовниците, като дори става официален доставчик на джобни часовници за Японските национални железници, тъй като железопътната индустрия в Япония се разраства.

Как Seiko става толкова известна?

От 1956 г. нататък Seiko се утвърждава в областта на хорологията, като въвежда иновации и проектира някои от най-известните компоненти в ръчните часовници, които познаваме днес.

През 1956 г. Seiko създава Diashock – компонент, който Seiko използва за абсорбиране на удари в часовниците си, за да ги предпази по-добре. След това през 1959 г. те създават собствена патентована система „магически лост“, която е иновативна система за самонавиване, използвана и до днес в часовниците Seiko.

Достигайки връхната си точка през 1960 г., когато е създаден първият модел Grand Seiko, Seiko иска да създаде часовник, който да е по-издръжлив от всеки друг часовник. Това беше техният флагман и постави началото на следващите 60 години иновации, които доведоха до мястото, където познаваме Seiko днес.

Ето още няколко основни момента от историята на иновациите на Seiko:

 • 1964 г. – създаден е първият японски ръчен часовник с хронометърChronograph
 • 1965 г. – произведен е първият японски часовник за гмуркачи, който се справя с налягането на дълбоките води
 • 1969 г. – представя първия в света кварцов часовник
 • 1973 г. – представя първия в света кварцов часовник с 6-цифрен LCD дисплей
 • 1982 г. – представя първия в света телевизионен часовник
 • 1983 г. – представя първия в света часовник с гласов запис
 • 1999 г. – създава пружинното задвижване, което дава на механичните часовници кварцова точност
 • 2006 г. – представя първия в света часовник с електронно мастило
 • 2012 г.първият в света часовник със соларен GPS

Какво прави часовниците Seiko специални?

Макар да е добре известно, че по-голямата част от производителите на часовници използват различни видове едни и същи компоненти, по-малко известни са видовете материали, които всяка марка използва.

Например Seiko създава своите часовници с често използвани материали, смесени със собствени технологии и дизайни, за да създаде модели, които са издръжливи и висококачествени.

Какви материали използва Seiko в своите часовници?

Подобно на други производители, Seiko използва широка гама от най-добрите материали за създаването на своите часовници. Това е списък на материалите, които ще намерите в повечето предложения на часовници Seiko.

 • Стомана 316L – индустриален стандарт, използван за корпуси, безели и верижки
 • Сапфирено стъкло – първокласен вариант, изключително устойчив на надраскване, по-малко устойчив на удари
 • Минерален кристал (известен също като Hardlex) – бюджетен вариант, сравнително устойчив на надраскване, по-устойчив на удари
 • LumiBrite – патентован луминесцентен елемент, който се намира в обикновените часовници Seiko И в първокласните часовници Grand Seiko – 10 минути ярка слънчева светлина = 3-5 часа постепенно избледняваща светлина
 • Премиум кожа – използва се за каишки и верижки

Какви механизми използва Seiko?

Вероятно едни от най-интересните аспекти на часовниците Seiko са вътрешните механизми, които карат всеки часовник да работи.

Въпреки че няма да навлизаме в подробности относно спецификата и терминологията на механичните часовници, ще разгледаме няколко различни механизма специално от Seiko.

Ето 3 от най-разпространените механизми, които Seiko използва, и някои характеристики на всеки от тях:

1. Seiko 7s26 – най-евтиният механизъм

 • 41-часов резерв на мощността
 • Точност между -20 и 20 секунди на ден след изваждане от кутията, като се установява някъде в диапазона от -15 до 15 секунди на ден
 • Намира се в Seiko 5s и други по-стари модели

2. 4r35 – механизъм от среден клас

 • 41-часов резерв на мощността
 • Дисплей с дата
 • Точност от -20 до 20 секунди на ден, като се установява на -10 до 10 секунди на ден или по-малко
 • Намира се в Seiko Cocktail Times и по-новите линии

3. 6R15 – механизъм от по-висок клас

 • 50-часов резерв на мощността
 • Дисплей с дата
 • Точност от -10 до 10 секунди след изваждане от кутията, като се установява до -5 до 5 секунди на ден или по-малко

Среща се в Seiko Prospex и старите модели Alpinist.


Публикувана

в

Етикети: