градински маркуч

Предимства и недостатъци на различните материали, използвани за производство на градински маркучи

Маркучът е едно от най-полезните изобретения на човека, помагайки за източване, подаване и пренасяне на течности на различно разстояние. Изборът на маркуч за поливане за двора на вилата или семейната ни къща не е толкова проста задача. От него искаме да бъде здрав, удобен за използване, без да се прегъва и оплита. Водата, преминаваща през маркуча трябва да бъде с идеалната чистота и безопасност.

Днес пазарът предлага богат избор от градински маркучи, които се различават основно по използваните за производството им материали. От материала зависят работните свойства на едно такова приспособление и неговият експлоатационен живот. Какво обаче знаем за маркучите от каучук, PVC, силикон и за новите многослойни модели? Ще разберем в следващите редове.

PVC

Най-евтините маркучи са изработени от поливинилхлорид (PVC). Те са добри с това, че са леки и не съдържат вредни химични съединения, но не са особено гъвкави. В случай че стените са тънки, маркучът ще се усуква и огъва, възпрепятствайки преминаването на водата. Не след дълго по него ще се появят процепи и дупки.

Определено не си струва да се взема пвц маркуч, ако е еднослоен или дебелината на този един слой е по-малка от 4мм. С течение на времето пластмасовите модели губят своята еластичност, поради въздействието на UV лъчите и климатичните условия. Можем да обобщим, че основен плюс на ПВЦ маркуча е ниската му цена.

Гума

Маркучите от гума са дебели и здрави, способни да издържат на голямо налягане. Те са гъвкави, веднага възстановяват формата си и не се чупят, ако говорим за висококачествен каучук. Почти не се прегъват и усукват, което не ги лишава от сериозни недостатъци. За да притежава посочените характеристики, гуменият маркуч трябва да има дебели стени. Тогава обаче той е твърде тежък и неудобен за поливане на цветни и зеленчукови лехи.

Каучукът има по-голяма склонност да се напука с времето в сравнение с други материали. Освен това, ако ще използваме водата, пренесена с него за пиене или поливане на полезни култури, трябва да изберем продукт от каучук с безопасни пластификатори. В състава му не бива да има вредни съединения като: сяра; полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ); забавители на горенето с бром ; тежки метали и др.

Силиконови и армирани

Силиконът има висока еластичност, дори по-висока от тази на каучука, което прави маркуча удобен за придвижване в градината. Силиконовите маркучи са евтини и химически инертни, но неиздържливи на високо налягане. Ако отворът е запушен или маркучът е прегънат, вероятността от спукване е доста голяма. За предпочитане е продукт поне с армировка, а още по-добре със слой от по-твърда пластмаса.

Армираните многослойни маркучи са най-подходящи за поливане на градината. Ще ги намерите на много добра цена в каталога на онлайн магазин Giga. Това са подсилени модели, чиято вътрешна мрежа противостои на разтягането на материала вследствие на налягането както по широчина, така и по дължина.

Предимствата на различните материали са обединени при маркучите с многослойна структура. Те обикновено са трислойни. Вътрешният слой е гладък и издържлив с минимално водно съпротивление. Средният пласт е съставен от армировъчни нишки, които разпределят вътрешното налягане, а най-външният слой предпазва маркуча от слънце и атмосферни влияния и отблъсква мръсотията.

Източник: https://giga.bg/


Публикувана

в

Етикети: