отопление на пелети

Правилата, които трябва да спазим при покупка на дървени пелети

В последните години отоплението на пелети се превърна в едно от най-използваните в българските домове. Все повече домакинства избират този метод за отопление в зимните месеци. В началото на XXI-ви век, когато този вид гориво е представен в Германия, специалистите предричат гигантски успех… и се оказват прави.

В рамките само на няколко години производството на дървени пелети в Германия скача почти двойно. От 720 000 тона се стига до производството на 1 220 000 тона за един сезон през 2015 година. В България цифрите не са чак толкова големи, но все пак лесно може да се убедите, че голям брой от къщите в страната са пригодени за дървени пелети.

Притеснението на голяма част от евентуалните бъдещи консуматори на това гориво, е свързано с цената. Направено проучване показва, че инсталацията на котел и тръби за отопление на пелети е с малко по-скъпо от това за отопление на газ. В бъдеще обаче пелетите нямат конкурент що се отнася до разхода.

ЗА „SCHNEIDER PELLETS“

Schneider Pellets“ са един от доказаните производители на пазара. Фирмата разполага със сертификат, който гарантира най-високо качество А1. Той се издава от италианският официален сертифициращ орган ENAMAgroenergie в съответствие с регулаторните изисквания. Те са UNI EN ISO 17225/2014 части 1 и 2 и UNI EN ISO 15234/2011 и 2012.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА КАЧЕСТВЕНИТЕ ПЕЛЕТИ

При покупката на дървени пелети е много важно да спазим някои правила, за да останем доволни през цялата зима. Едно от най-важните е да внимаваме с диаметъра на този вид гориво. Стандартните размери са 6мм и 8мм, като продуктът на „Schneider Pellets“ попада в първия вид. Това е стандартен размер, който няма да създаде проблеми на вашия котел или камина. Важно е също да се знае, че всяка камина или котел имат обозначния за това с какъв размер работят най-добре.

Второто правило е свързано с това да липсва прах в чувала. Лесна е проверката на това, като просто обърнете чувала. Така ще видите дали и колко прак ще остане. Обикновено до този недостатък се стига, когато горивото не е складирано правилно.

Третото правило е за крехкостта на това гориво за отопление. Пелетите трябва да бъдат механично издръжливи и да не се чупят лесно. Правило четири също е изключително важно. Когато си купувате пелети, проверете плътността и разтворимостта им във вода. Вземете няколко пелети и ги пуснете в чаша с вода. Първото, което трябва да видите е моменталното им потъване на дъното. След това трябва да минат няколко минути и да започнат да се разтварят и да губят форма. Ако не видите едно от тези две неща, то вероятно производителят е ползвал химикали при изработката.

Качествените пелети лесно се познават по гладката си повърхност. Това е правило номер пет. Ако по повърхността им липсва пукнатини или издатини, то това е гаранцияза ефективното им изгаряне. Миризмата също може да определи качеството. Пелетите с клас А1 имат лек и нежен аромат на дървесина.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

В заключение можем да кажем, че много трябва да се внимава с избора на този вид гориво. Ние от „Schneider Pellets“ гарантираме за качеството на нашия продукт и го доказваме със сертификата ни EN Plus A1.


Публикувана

в

Етикети: