палатки за къмпинг

Пешеходен туризъм и нощувка в къща за гости

Пешеходен туризъм и нощувка в къща за гости. Туризмът е чудесна възможност да се свържете отново с природата, енергично „презареждане“. За да бъде изживяването на експедицията чисто положително, важно е правилно да се организира място за почивка.

Къмпингът започва с избор на място, поставяне на палатка, запалване на огън и завършване със сутрешно почистване. Ако все пак къмпингуването Ви се вижда все още малко странно и страшно, винаги можете да изберете уюта на къщата за гости.

Предлагаме Ви прекрасно място за почивка в Западните Родопи, къща за гости Кристал в село Триград.

Нека разгледаме всички горепосочени стъпки от гледна точка на туристическия комфорт и безопасност.

Как да изберем място за спане?

Ключовият критерий за избор на къмпинг се различава през зимата и лятото. При студено време е важно да имате дърва за огрев наблизо, при топло време – резервоар. Добре е, ако сайтът за една нощ отговаря на двата критерия, но идеалът е рядък.

Когато избирате място за лагер, трябва да помислите за собствената си безопасност. Избягвайте места в близост до самотни или стари дървета. Не се „заселвайте“ близо до електропроводи, пътища, макар и изоставени, пътеки за животни.

През пролетта не лагерувайте в непосредствена близост до водоеми. Време е реките да наводнят, водата идва бързо и неочаквано и може да наводни временния ви дом. Избягвайте да създавате лагер в дълбока гора или в близост до населени места: защо имате нужда от пияни авантюристи или други неочаквани гости?

Най -добрите места за нощувка са горски ръбове и поляни, широки брегове на езера или реки. Когато сте намерили сайт, който отговаря на изискванията за безопасност, дърва за огрев и/или вода, е време да започнете да поставяте палатката си.

Как да изберете място за разпъване на палатката си?

За да поставите палатка си за къмпинг, трябва да изберете най-гладкото, най-чистото и сухо място в лагера. Ако сте отседнали на хълм или на брега на река и мястото за спане ще бъде под лек наклон, не се плашете. Просто поставете леглото с крака към спускането.

Ако сте изминали дълъг път през деня и се чувствате много уморени, използвайте трик. Легнете с наведена глава, така че кръвта да изтече от уморените крака, болката и дискомфортът да изчезнат. Можете да промените позициите, но не се прекалявайте.

Поставете шалчето така, че входът да „гледа“ към слънчевата страна. На сутринта ще бъдете събудени от първите лъчи, можете да се любувате на цветния изгрев, а тъканта на тентата ще изсъхне по-бързо от натрупаната през нощта влага.

Ако е валяло и лагерът е мръсен, поставете борови клонки пред палатката. Те ще действат като подложка за крака. Правете това само когато е крайно необходимо – грижете се за природата.

Ако се разхождате по време на обилни валежи, изкопайте малък улук по периметъра на палатката. Така ще осигурите сухота вътре: водата, изтичаща от сенника, няма да се натрупва под дъното, а ще остане в дупката.

Не поставяйте палатката си в непосредствена близост до дървета със сухи клони или клонки, които могат да се откъснат при силен порив на вятъра. Това е опасно: в най-добрия случай оборудването за къмпинг ще бъде повредено, в най-лошия – вие сами ще страдате.

Когато поставяте вашата палатка за къмпинг, обезопасете я с камъни или колчета, погрижете се за наличието на охрана от бури. Дори и да няма признаци на силен вятър вечер, помислете предварително за комфорта. Вероятно през нощта ще избухне буря и ще трябва да излезете от уютното си „легло“ при лошо време и да поправите временното си жилище.

За периода на нощна почивка нещата трябва да бъдат поставени в палатката. Поставете всичко необходимо в „съблекалнята“: храна, оборудване, дрехи. Така ще защитите доставките от неканени гости: хора или обитатели на гори.

Когато свършат „палатковите“ задължения, трябва да съберете дърва за огрев и да запалите огън.


Публикувана

в

Етикети: