ВиК инсталации

Пътят на водата у дома: Сигурност и ефективност при ВиК инсталациите

По стар български обичай, мъжът (и в частност  жената) у дома трябва да разбира от всичко. От леките освежителни ремонти до сложните инсталации в домакинството, не трябва да има тайни. Всичко това е добре и винаги ще се намери ползотворно приложение на редица умения, но когато става дума за изграждане на сигурни и ефективни ВиК инсталации, е добре да използваме доказали се професионалисти.

Икономия и сигурност

Разходите за вода могат да надвишат значително предвиденото месечно потребление, ако се сдобиете с нежелан теч от мивката или друг неблагонадежден източник. Може и да не ви се струва сложна задача, но монтажът на мивка и всички съпътстващи аксесоари, са важни за предотвратяването на подобни проблеми. Далеч по–сериозно внимание обаче трябва да се обърне на безопасността. В тази връзка ще наблегнем на сложния и деликатен процес за монтаж на бойлер.

Фирмите днес се надпреварват да рекламират своите енергийно-ефективни, изключително продуктивни и надеждни бойлери. Но истината е, че важният аспект от използването им е самото монтиране, което трябва да отговаря на редица условия, ако искаме да се къпем спокойно.

Правилните параметри и безопасността

От избора на стена до правилното заземяване, всеки аспект носи своето важно значение за правилното и безопасно функциониране на уреда. Последващото техническо обслужване също не е за пренебрегване. Необходимо е да се провежда редовно. Особено по отношение на водонагревателя на бойлера. Подмяната на магнезиевия анод и почистване на нагревателния елемент от варовик са важни за оптималното топлоотдаване и за предотвратяване на увеличението на разходите за електроенергия, нужна за нагряване на водата.

Когато избирате бойлер, обърнете внимание на неговата вместимост. Колкото по-голяма е тя, с толкова повече топла вода ще разполагате. Повишеният обем води до допълнителен енергиен разход. Сега се оказва, че не само използвате по-голямо пространство от малката си баня, но ще плащате и повече за ток.

Анализирайте внимателно нуждите си от топла вода. Решете предварително какво разположение искате да заеме въпросното устройство. Бихте могли да заложите, както на вертикален, така и на хоризонтален вариант. А това може да е определящо за свободата, с която ще разполагате в едно не до там широко помещение.

Ако последното не ви притеснява, изборът на вертикален бойлер може да ви спести пари, тъй като цената му е по-ниска. Компактните модели могат да се монтират не само над мивка, но и под нея. Предварителното обмисляне на всички тези подробности ще ви се отплати в максимално ефективно оборудване, предоставящо свобода на действие.


Публикувана

в

Етикети: