Първи уроци за неопитни кулинари: Как да съхраните аромата на любимите подправки

467
Подправки

Колекцията ви от магически съставки заслужава правилно съхранение, когато искате да създавате вкусни ястия в домашната кухня

избор на ССД с Modsbg.com

Ако сте ценители на вкусните домашни ястия, неизбежно стигате до въпроса как да съхраните любимите си подправки. Те заслужават своето достойно място в кухнята, често дори и като красиво допълнение на интериора. Може да предпочитате да отглеждате в саксии пресни растения, които да използвате като вълшебни добавки за гозбите, но със сигурност ще искате да имате колекция и от сушени билки.

В началото е лесно – избирате няколко основни, които редовно присъстват в рецептите ви, но после броят им расте и вече трябва да им отредите специален рафт или цял шкаф с ароматни съставки.

През летния сезон може да се натъкнете и сами на подправки в природата, които да съберете и изсушите според правилата: на сянка и на чист въздух. Още по-лесно е да се доверите на качествен доставчик, който грижливо е подбрал и комбинирал готовите смеси за приложение у дома.

Помнете, че подправките не трябва да са изложени на директна слънчева светлина. Ето защо прозрачните буркани и контейнери не винаги са добро решение, освен ако етажерката с треви не е далеч от прозореца.

Хартиените, плътни торби, дървените съдове, пластмасовите или керамични кутии са подходящи за съхранение. Те могат да запазят не само цялостния вид, но и автентичната миризма на видовете. В никакъв случай не бива да държите запасите в съдове на дупки, които позволяват достъп до тях.

Препоръчително е да се избягват влагата и резките температурни промени. Ако решите да използвате хладилника за някои от подправките, трябва да им отделите едно чекмедже, което не се отваря ежедневно, за да не се стига до конденз.

В процеса на готвене, не отваряйте съда с подправки над тенджерата, от която излиза пара, и не сипвайте директно от него, а използвайте лъжица. Само така може да избегнете проникването на влагата.

За удобство всяко бурканче трябва да е с надпис, който може да разпечатате готов или сами да си го изготвите – въпрос на вкус и лична креативност.

От честотата на използване зависи и самата подредба, на която ще се спрете. Дръжте близо до печката малък органайзер с тези ухания, които редовно добавяте в ястията, а останалите могат да не са на една ръка разстояние.

Ако правилно сте следвали изискванията, подправките могат да се запазят с години. Макар, че те вероятно няма да загубят свойствата си, едва ли ще е нужно толкова време да престояват, защото отдавна вече ще сте ги използвали по предназначение.

А разнообразието на пазара е необятно: разгледайте всички интересни и пикантни предложения на SoGood.