лещи

От какъв материал се изработват контактните лещи?

Контактните лещи са удобен и масово достъпен способ за корекция на зрението. Те подобряват драстично качеството на живот и са отлична алтернатива на очилата. Въпреки семплия им външен вид, лещите имат сложен дизайн и всеки, който поне веднъж ги е използвал, логично се интересува от какви материали са направени. Именно този въпрос ще разгледаме в следващите редове.

Видове материали

В зависимост от това от какъв материал са направени контактните лещи, техните свойства се различават. Първият материал, използван за производство на продукти за контактна корекция на зрението е органично стъкло (ПMMA – Полиметилметакрилат). Полиметилметакрилатът постепенно спира да се използва поради факта, че не позволява на въздуха да преминава и създава дискомфорт при носене.

Съвременните видове материали, използвани за производство на контактни лещи, са по-приятни за роговицата на окото. По отношение на материала днес има четири вида лещи:

  • Газпропускливи твърди;
  • Газпропускливи меки;
  • Меки хидрогелни;
  • Меки от силиконов хидрогел.

Твърдите контактни лещи позволяват да се коригират най-сложните зрителни проблеми (кератоконус, някои видове астигматизъм и др.). Те се изработват специално за пациента, като се вземат предвид особеностите на неговото зрение. С тях се свиква по-трудно отколкото с меките, но при правилна грижа могат да се използват повече от година. Не предизвикват сухота в очите и дразнене.

Материалите, които се използват за производство на меки контактни лещи са хидроксиетилметакрилат и съполимери на хидрогелове и силикон. Материалът не предизвиква алергични реакции и не изисква дълъг период на адаптация. Хидрогелните лещи ви позволяват да виждате добре, не предизвикват дразнене, но не пропускат добре кислорода.

За да се осигури транспортирането на въздух до роговицата, лещите се пълнят с голямо количество вода. С течение на времето течността се изпарява, което предотвратява навлизането на кислород и може да причини дискомфорт при носене. Затова е важно да се спазват стриктно указанията за периодичната им подмяна.

Може би най-добрият материал за контактни лещи е силиконовият хидрогел. Той пропуска много кислород, а лещите, направени от него, са издръжливи, удобни за носене и използване, не причиняват сухота в очите. Те практически не образуват мастни и протеинови отлагания, което ви позволява да поддържате яснота на зрението за дълго време.

Въпреки това, когато избирате лещи от силиконов хидрогел, е необходимо да обърнете специално внимание на радиуса на тяхната кривина и не забравяйте да се консултирате с офталмолог, който трябва да ги назначи на база измерване на множество параметри.

Методи на производство

Компаниите, които произвеждат контактни лещи, използват различни производствени техники и технологии. Например техниката на центробежно оформяне се счита за остаряла. По-модерен метод е обръщането, по който могат да се произведат и двата вида лещи – и меки, и твърди. Детайлите от полимеризирано вещество се обработват на струг, полират се, насищат се с вода, почистват се от примеси, оцветяват се и се стерилизират.

Най-сложният процес за производство на КЛ е отливката. За всеки тип леща се създава индивидуална матрица, върху която се отливат пластмасовите копия. В долната част на калъпа се излива течен полимер и се притиска с горната част. След това лещата се насища с вода, полира се, почиства се, оцветява се и се стерилизира.

Предвид особеностите на различните материали и технологии на производство, когато избирате лещи, трябва да обърнете внимание не само на производителя, но и на материала, от който са направени. Едно чудесно място за покупка на меки контактни лещи (коригиращи и декоративни) е онлайн магазин Lensin.bg, предлагащ продуктите на водещи производители като Alcon, Bausch & Lomb и Cooper Vision.


Публикувана

в

Етикети: