водна помпа за кола

На какво се дължи прегряването на колата и какво е решението

Ако не се грижите правилно за автомобила си, той може да прегрее. Както всяка система, която е подложена на високи температури, така и колата има нужда от охлаждане. И тук веднага изниква представата за водна помпа.

Каква е нейната функция

Тя е основен отговорник за безупречното функциониране на автомобилния двигател. Поддържането на оптимална работна температура не е пожелание. Доброто охлаждане води до надежден работен режим. И макар голяма част от високата температура да се извежда през ауспуха на автомобила, на останалата също трябва да се обърне внимание.

Именно тук се намесва водната помпа. Тя е един от основните елементи на охлаждащата система при автомобила. Благодарение на нейната функция се осъществява правилна и надеждна циркулация на охлаждащата течност.

Как работи тя

По своята същност водната помпа представлява метално тяло с въртящо се колело, на което са разположени закривени лопатки. С помощта на това устройство се извършва циркулиране на течността, водеща до охлаждане.

Последната преминава през приемателна тръба и се движи към периферията. Въртенето създава нужното засмукване, което улеснява движението на антифриза от радиатора към помпата.

Създаденото налягане придвижва течността към главите на двигателя. Това намалява температурата, след което отново навлиза в радиатора. Без правилното действие на водната помпа, циркулацията на течността е немислима. Това неминуемо ще доведе до изключително бързо прегряване на двигателя.

Обезателно преустановете движението, ако забележите покачване на температурата. Рядко може да спасите положението, ако не предотвратите прегряването.   

Най–често водната помпа се задвижва от двигателя. Това се осъществява посредством ангренажния ремък. Когато има наличие на охлаждане, то стартира чрез изпомпване на течност към двигателя. Тя от своя страна не позволява прекомерното покачване на температурата и осигурява нормалната работа на системите в автомобила.

След това антифризът се разпределя към радиатора, където посредством вентилаторите, които поемат външния въздух, течността се охлажда и продължава своята циркулация. Точно заради непрекъснатия кръговрат двигателят на колата работи без да прегрее.

Кога да сменим водната помпа

Има няколко симптома, които недвусмислено ще ви покажат, че има проблем. Някои от тях са течове и загуба на охлаждаща течност, нестандартен шум и прекомерно висока температура.

Ако установите наличието на някои от посочените отклонения, веднага проверете водната помпа. Не пренебрегвайте проблема, защото рискувате да увредите непоправимо колата си.

Въпросните консумативи не са скъпи, но за сметка на това неотстранените повреди могат да ви струват много.

Информирайте се своевременно за модели и цени на водни помпи в T-Auto.

Редовната смяна на частите и консумативите ви гарантират безупречно движение от страна на вашия автомобил. Полагайте нужните грижи, за да се радвате дълго време на любимата кола.


Публикувана

в

Етикети: