Магистрала

Монтаж на улични осветителни тела по магистралите

Защо по магистралите няма улично осветление

Вероятно всеки е активен шофьор има опит от шофиране по магистрала през нощта. Единствените светлини, които се виждат са от крайпътни бензиностанции, заведения или отразените светлини от пътните знаци. Липсва светлината, която да ни кара да се чувстваме в безопасност, ако сме извън автомобила си. Ще бъде ли по-безопасно, ако по магистралите има монтирани улично осветление.

Най-често на магистралите няма осветление. Нека разгледаме защо и дали всъщност има реална необходимост от допълнително осветление по този тип пътища.

Магистралите са скоростни пътища и техния коефициент на безопасност е значително по-висок в сравнение с други пътища от мрежата. Тъй като на магистралите не е позволено движението на пешеходци, немоторизирани превозни средства или селскостопанска техника и пътната настилка е равна, вече можем да предположим, че уличното осветление там не е толкова необходимо.

По-голям проблем би създало улично осветление, което е повредено или неравномерно, тъй като при висока скорост променящата се светлина, може да предизвика допълнителна умора в очите и дори зрителни грешки (илюзии), а не рядко заради използваните разсейватели при уличните осветителни тела, може да се предизвика и заслепяване на водачите, гледащи в далечина по посока на движението си.

Когато външното осветление не е достатъчно, фаровете на автомобила осигуряват необходимото осветление, а поради по-малката натовареност на магистралите нощем, може да се използват дългите светлини и така да се осигури по-голямо пространство на виждане пред автомобила.

Когато се движим през нощта, перфектната пътна маркировка и светлоотразителните знаци са абсолютно достатъчни за безопасно движение по скоростен път, а отразяващото покритие на настилката дава и допълнителен комфорт при управление.

Поддръжката

Стигаме и до нещо много важно, което няма как да пропуснем. Въпреки, че новите LED технологии в осветлението значително улесняват поддръжката на осветителните тела и удължават периода им на безпроблемна работа поддръжката на осветителни тела в перфектно състояние по протежение на около 800 километра магистрали (колкото са през 2019 г. магистралите в България), би било скъпо удоволствие, да не говорим, че би било и отделен инфраструктурен проект, за който ще се необходими захранване и стълбове за закрепване на осветителните тела.

Като обобщение можем да кажем, че за магистралите не е необходимо поставянето на допълнително осветление по цялото им протежение, но уличното осветление е много важно за районите, където има активно движение на пешеходци. Изберете за дома, градината, двора или за обществените пространства, качествено улично осветление, произведено в България от фирма Дианид.


Публикувана

в

Етикети: