Рейка ремонт

Монтаж, демонтаж и ремонт на кормилна рейка

Кормилната рейка е главен компонент в кормилната система на превозното средство. Съществуват 3 основни вида кормилни рейки:

  • механични – без допълнителни преобразователи или т.нар. усилватели на прилаганата сила;
  • хидравлични – с допълнителни усилватели на въртеливото движение за по-лесно шофиране;
  • електрически.

Хидравличните рейки подлежат на рециклиране.

Важно: При евентуална смяна на кормилна рейка трябва да бъде извършен и реглаж на преден мост.

Устройството за превръщането на въртеливото движение на волана в линейно такова е принцип, заимстван от зъбната рейка, с цел лесно и удобно управление на посоката на движение на превозното средство.

При хидравличната рейка има редуктор, захранващ се от двигателя, а електрическата рейка черпи от електродвигателя. Тези 2 вида широко навлизат в устройството на съвременните коли. С усложняването на устройството и компонентите обаче, съответно се усложнява и самата поддържа на превозното средство.

Елементите, които подлежат на смяна – монтаж и демонтаж са вътрешните и външни накрайници.

Показателите за проблем с кормилната рейка може да бъде например прекалено лесното или трудно завъртане на волана на автомобила.

Смяна на кормилна рейка

Кормилната рейка свързва кормилните щанги на 2-те предни колела, като преобразува въртенето на волана в линейно движение на щангите. Това позволява на колелата да завиват.

В случай, че усетите тракане, идващо от волана на Вашия автомобил или забележите теч от кормилната рейка, това означава, че тя трябва бързо да бъде ремонтирана или сменена.

Повредената кормилна рейка замърсява околната среда заради изтичането на хидравлична течност и издава силен, неприятен шум.

В най-неблагоприятния сценарий, колелата могат да блокират, оставайки в едно положение, а това е изключително опасна ситуация, която може да бъде сериозна предпоставка за автопроизшествие.

Много често, причина за повреда на кормилната рейка е продължителното шофиране по неравна настилка. Нископрофилните гуми също може да окажат влияние върху изправността на рейката. В никакъв случай не трябва да въртите волана, когато колата не е в движение, защото това може да предизвика нарушение в изправността.

Как се извършва ремонтът?

Ремонтът и смяната на рейката са изключително специфичен процес, което изисква уменията на опитен професионалист.

Воланът задължително трябва да е изправен, за да бъдат колелата в права позиция. След това те се демонтират, а гайките на кормилните накрайници се разхлабват.  Изключва се кормилният вал от този на кормилната рейка, като в последствие се развиват 2-та винта, скрити под гумени тапи. Едва тогава се изважда накрайника.

Следващата стъпка е обезвъздушаването и зареждането на системата, което е важна част от целия процес и включва завъртането на волана. Правят се необходимите проверки и огледи, след което се долива течността. Когато всичко това бъде изпълнено, воланът се връща в изходна, изправена позиция.

Какво включва услугата “Смяна на кормилна рейка”?

  • Свалят се предните колела
  • Прави се разкачване на кормилните накрайници от колелата.
  • След това се разкачват хидравличните маркучи от помпата към рейката и се отстраняват скобите я държат.
  • Извършва се демонтаж на кормилната рейка и се монтира новата.
  • Слагат се нови гумени тампони и се нали хидравлична течност.
  • Извършва се реглаж на сходимостта.

Публикувана

в

Етикети: