пчелен мед ползи за организма

Медът – сладката супер храна с множество ползи за организма

Природата ни е дарила с изключително много и ценни богатства, които имат пряк благоприятен ефект за нашето здраве. Напоследък изключително популярен, когато говорим за хранене, се превърна терминът “супер храна”.

Той не може да се определи като научен, а по-скоро е популярно название, което показва, че даден хранителен продукт е богат на много и полезни хранителни вещества – антиоксиданти, витамини, минерали и др.

Списъкът със супер храни е наистина дълъг, но в него задължително присъствие намират  натуралните пчелен мед и пчелни продукти. В следващите редове ще обърнем повече внимание на ползите, които пчелният мед  и останалите пчелни продукти имат за вашето здраве и под каква форма може да ги консумирате.

Какви са ползите на натуралния пчелен мед?

Натуралният пчелен мед е основният продукт, който пчелите произвеждат и който се консумира от хората. Сладката течност, освен че служи като естествен подсладител и подходящ заместител на рафинирана захар, има многоженство полезни действия за човешки организъм. Всичко това се дължи на факта, че той съдържа множество вещества, необходими за правилното функциониране на тялото ни.

Доказано е, че медът има силно противовъзпалително и антибактериално действие. Затова той е подходящо средство за облекчаване симптомите на настинка, като болно гърло и кашлица. Освен да се консумира, той може да се прилага и локално върху кожата, за да лекува рани, кожни възпаления, екземи и др.

Консумацията на пчелен мед се отразява благоприятно върху засилването на имунитета, затова една лъжичка от него всеки ден, може да се използва като натурално средство за превенция срещу настинки и грипове.

Пчелните продукти – ценен дар от природата

Медът определено е най-познатият и използван продукт, произвеждат от трудолюбивите пчели. Освен него обаче, пчелите произвеждат и други продукти, които също имат благотворно въздействие върху тялото и заслужават вашето внимание, ако се интересувате от натурални средства, които ще ви помогнат да поддържате вашия имунитет силен, а тялото ви здраво.

Един от тези продукти е пчелният прашец. Пчелите го събират от медоносни растения, след което го обработват с жлезите си, като го превръщат в мощно средство за засилване на съпротивителните сили на организма.

Пчелният прашец е богат на множество витамини, минерали и антиоксиданти, което го прави много ценен и полезен продукт. Проучвания свързват пчелния прашец и неговите съединения с ползи за здравето като намаляване на възпалението, както и подобрен имунитет, симптоми на менопауза и заздравяване на рани

Пчелното млечице е още един от пчелните продукти, които се радват на популярност. В пчелния кошер то се използва за изхранване на ларвите, както и е основната храна на пчелата майка, благодарение, на което тя живее в продължение на години. За сравнение, пчелите работнички живеят само няколко месеца. То е чудесна добавка за по-възрастните хора, като стимулира имунитета, забавя стареенето на клетките и подсилва функциите на мозъка.

Прополисът също може да се похвали със своите здравословни качества, заради които често е наричат и натурален антибиотик. Интересен факт е, че пчелите го използват, за да запечатат кошера, като по този начин си осигуряват защита от влага, вятър, както и различни вредни микроорганизми. Традиционно прополисът се предлага под формата на тинктура т.е. разтворен в алкохол, което позволява по-лесното му абсорбиране в организма.

В списъка с полезни пчелни продукти ще откриете още пчелен восък, перга (пчелен хляб) и други. Всички тях може под една или друга форма да внесете във вашето ежедневие, за да се радвате на здравето си!

 


Публикувана

в

Етикети: