Здравословен живот в офиса

Малки навици за здравословен живот в офиса

По една или друга причина доста голяма част от работната ръка по света и в България работи в офиси. Макар това да е далеч по-добре от копане по дванадесет часа на полето, все пак и офис работата крие своите здравословни рискове. Лошото е, че по-рядко ги забелязваме и тъй като отнемат много време да се натрупат, не им обръщаме внимание.

Днес обаче ще те запознаем с няколко малки навика, които могат да преобърнат представите ти за здравословен начин на живот на работното място. Някои от тях се отнасят до устройствата, които ползваме (например хубавите слушалки за кол център биха ни спестили куп главоболия), а други до нещата, които правим.

Навик №1: Редовно раздвижване

Повечето офиси позволяват да станем поне веднъж на час. Това е важно, за да можем да се раздвижим, да ни отпочинат очите от екрана и прочие. Лошото е, че много от нас не се раздвижват и това застояване е изключително вредно. То кара мускулите ни да отслабват с времето, но и нарушава нашето кръвообращение.

Навик №2: Редовна проверка на устройствата

Тук не става въпрос да си проверяваме телефоните за поредната нотификация, а да проверяваме качеството на устройствата, които ползваме. Ако екранът не е с подходяща яркост, това може да ни създаде главоболие. Ако пък слушалките, които ползваме, издават несвойствен шум, дори и слаб, също могат да ни причиняват неудобство и вреда.

Ето защо е хубаво да си гарантираме добра професионална техника или да я изискваме от отговорните за това мениджъри (Digital Box предлагат отлични решения). В крайна сметка здравето е важно!

Навик №3: Подбор на по-добра храна

Много е лошо, когато се примиряваме с качеството на това, което ядем и пием. Да, в днешно време е трудно да губим часове в приготвяне на храна, но има много варианти, чрез които да направим това далеч по-бързо и лесно.

Можем например да си приготвяме храна за цялата седмица през уикенда и така винаги да имаме нещо вкусно и полезно, което можем да хапнем в офиса. Да, малко ще се изолираме от социалния аспект на обяда, но ако мотивираме и другите около нас да правят същото, едва ли би било проблем.

Тук следва и малко съветче – доста хора така или иначе плащат доста за храна по ресторантите, дори да е обедно меню. Ако ти се занимава, можеш да приготвяш на няколко човека храната. Така хем ще знаят, че е нещо полезно, хем ще подпомагат и теб (защото ще е платено, разбира се).

Бонус навик: Смяна на позата

На много места можем да прочетем колко важно е да стоим изправени. Напоследък обаче се оказва, че ако сменяме позата на стоене, това може да ни донесе повече ползи. Затова е хубаво да не сме винаги изцяло облегнати, нито пък прегърбени върху бюрото. Смяната на позата ще ни гарантира, че няма да привикнем към една единствена стойка и така далеч по-лесно можем да избягаме от „прегърбването“.

С тези навици животът в офиса трябва да стане доста по-приятен, че и по-лесен дори. Затова направи всичко възможно по-скоро да ги вложиш в режима си и ще видиш голяма разлика!


Публикувана

в

,

Етикети: