кухненски ножове

Кухненски ножове: Ето как да се превърнете в професионален шеф готвач

Приготвянето на ястия у дома често е предизвикателство, което изисква не само достатъчно време, но и подходящи пособия.

Всеки от нас, когато готви за себе си или за семейството си, изпитва удоволствие в очакване на желания резултат. Красивата трапеза, пълна с изискана посуда и ястия в нея, доставя прекрасно изживяване за сетивата. Не живеем, за да се храним, а слагаме любимата си храна, за да живеем пълноценно.

И в този подход е редно да включим наличието на подходящи комплекти кухненски ножове, за се превърнем в професионален шеф готвач. Дори да нямаме претенции за кариера в тази област, нека пристъпим в дебрите на кулинарното изкуство, така както го правят изкусните специалисти.     

Подгответе се за покупката, като прецените вида на ножовете, от които имате потребност във вашата кухня. Разнообразите от форми и размери ще ви предостави възможност да изберете вашия стил и да напаснете придобивките към обичайните си навици.

Препоръчително е основният комплект да включва следното: универсален нож около 13 см, голям нож до 23 см, малък нож за белене и дребни зеленчуци, назъбен нож за хляб, нож за филетиране и евентуално сатър за месо. Разбира се, ако заложите на готова селекция, тя вероятно ще съдържа споменатите модели, което от една страна ще ви бъде полезно при употреба, а от друга ще бъде на изгодна стойност.

Предпочитайте качественото изпълнение – по отношение на изработка и състав на материалите, от които са изработени кухненските ножове.

Добрите представители съдържат стомана или са ръчно ковани. Дръжката трябва да е солидна и отлично закрепена, а също и да бъде лесна за почистване. Тя издържа на голямо напрежение и затова не е удачно да е от евтина и чуплива пластмаса.

Керамичните ножове имат силно заточено острие, което не ръждясва, но трябва да знаете, че те са крехки и все пак да ги използвате с доза внимание, особено ако не са от високо качество. Неръждаемата стомана е отличен избор и острието е здраво.

Не пропускайте да вложите и в приспособление за точене – камък или масат, за да поддържате вашите инструменти остри и във форма. Подгответе се предварително, когато решите да извършите процедурата. Не бързайте и точете бавно, равномерно по цялата дължина на острието.

Помислете и за съхранението. Дървената поставка предоставя добри условия за целта. При някои ножове комплектът е със собствена кутия, но майсторите готвачи имат един трик: те увиват ножовете си в парчета мек плат. Това предотвратява досега им един с друг, което изключва поставянето им в чекмедже или шкаф, където са заедно с различни кухненски аксесоари.


Публикувана

в

Етикети: