Проблем с турбото

Кошмарът, озаглавен „да ти гръмне турбото“

Казват, че всеки един мъж има следи от гориво в кръвта си. Може би това дава някакво, макар и абстрактно обяснение, защо повечето представители на мъжкия пол имат влечение към високите скорости.

Ако трябва да посочим кой е един от кошмарите на шофьора на турбодизелов автомобил, то това е „да ти гръмне турбото“. В този случай спасение има, макар диагнозата вече да предполага ремонт на турбото.  

Индикация за проблем има, когато забележите, че колата не може да набере скорост, превишаваща над 40-50 км/ч.

Какво да правите?

Не се правете на герои. Спрете колата, сложете обозначенията според Закона за движение по пътищата и се обадете на приятел, който може да ви издърпа до най-близкия сервиз за ремонт на турбокомпресори.

Практиката сочи, че турбото гърми най-често, когато колата се движи със скорост над 100 км/ч и особено със скорост над 140 км/с. Това, което се случва, е, че в двигателя вместо въздух започва да влиза масло. Това го ускорява неконтролируемо. В този момент, дори да се опитате да изгасите колата, няма да успеете. Стрелката на оборотите мъчително ще се застопори на червено.

Решение при гръмнало турбо

Как да спасите колата си, така че да не се наложи основен ремонт или пък смята на двигател, което определено ще олекоти джоба ви с няколко хиляди лева?

Включете на 4-та, 5-та или 6-та предавка. Дръпнете ръчната спирачка. Тази процедура трябва да бъде приложена в действие, само ако предварително сте убили скоростта до 0 км/ч. Така моторът принудително ще изгасне, поради невъзможността да задвижи колата.

Като опитен шофьор, вероятно вече имате изграден навик да наблюдавате колата и да чувате мъркането й. Забележите ли обаче бял пушек на огледалото за обратно виждане, моментално загасете мотора, като натиснете спирачката. В никакъв случай не запалвайте отново колата, тъй като рискувате да си навлечете още проблеми, т.е. още разходи за ремонт на турбото.

Ако моторът започне да форсира, не губете време, изгасете колата на 5-а.

За да не провокирате запалване на автомобила, следва да запомните още едно нещо. В никакъв случай не махайте кабели на свещи. Не се препоръчва да пипате каквото и да е било, свързано с двигателя.

Ако карате автоматик, спрете достъпа на въздух до двигателя.

Дано не ви се случва да ви се разваля турбото но никой не е застрахован. Все пак ако се наложи да се прави ремонт на турбо ще ви трябва професионална помощ. Такава може да намерите тук като ще видите и какви са цените. Не е кой знае колко скъпо но ядовете са много.

Затова ви препоръчваме да се грижите добре за вашите автомобили за да ви возят дълго и безаварийно. Най-важното е като тръгнете – да стигнете живи и здрави.


Публикувана

в

Етикети: