Колко бързо спира вашият автомобил

728
спирачни накладки

Всеки автомобил е сложна съвкупност от множество системи, които работейки правилно и в синхрон осигуряват желаното движение. Когато става дума за безопасността на пътя от основно значение е спирачният апарат. Все по–нови разработки ни предлагат успешно спиране от висока скорост. При всички случаи, това няма как да стане за метър или два, но здравината на всеки един компонент е от изключително значение за това.

избор на ССД с Modsbg.com

Какво представляват накладките

Те работят успоредно със спирачните дискове и позволяват достигането на покой на колата при натискане на педала за спирачката. Този малък, но изключително важен елемент, осигурява безопасността на водача и всички, които използват автомобила. Накладките се прикрепват към спирачните апарати, които от своя страна са монтирани на шенкела. След натискане на педала за спирачката, накладките се задействат посредством бутала, опирайки в спирачните дискове. Успешното им взаимодействие предполага спирането на автомобила. По тази причина не трябва да допускате прекомерното износване, на който и да е от двата елемента. Макар, че смяната на накладките се наблюдава малко по–често от тази на дисковете. Ориентировъчно може да подмените последните на всяко второ отстраняване на накладки.

Устройство на накладките

Те са създадени от няколко слоя, като един от тях е отговорен за предпазване от високата температура, генерирана при спиране. Друг слой представлява триеща повърхност, осигуряваща сцепление при натиска към спирачния диск. В голяма степен елементите, от които е изработен този слой, определят цената и качеството на накладките.

Кога да ги сменяме

Времето за експлоатация на едни накладки не зависи само от високото качество на марката, която сте избрали. Съставът на дисковете също оказва влияние върху трайността на накладките. Определящ фактор в случая е и начинът на шофиране.

Голяма част от водачите считат за най–лесно да се придържат към варианта газ-спирачка. Това обаче не е препоръчително. Вредата не е само за накладките, но и за спирачния апарат като цяло. Тук отново роля има разумното и пресметливо шофиране.

И разбира се, това не означава да караме с 20 километра в час, че да се налага рядко натискане на спирачката. Наблюдавайки пътя няколко коли напред, често може да се предвиди кога едно елементарно изключване от скорост ще допринесе забавянето на автомобила, без нуждата от натискане на педала за спирачката. И от тук естествено идва заключението, че колкото по–често шофирате извън града, толкова по–трайни ще са вашите накладки. Ако няма наличието на проблеми или причини скъсяващи техния живот, може да успеете да изкарате до 30 хиляди километра преди смяната им.

Много от съвременните автомобили са снабдени с датчици, които ще ви сигнализират, когато дойде моментът. Това не означава да действате незабавно, но е добре да се съобразите с изискванията на системата, ако държите на качественото спиране. На някои модели накладки можете да видите обозначения, показващи кога е настъпил съдбовният момент.

И както всичко останало в един автомобил, така и тези части се нуждаят от грижи. Това допринася за правилното функциониране на цялата машина и ви осигурява така нужната сигурност на пътя. Редовните прегледи и профилактики не са само за хората, но и за технологиите, които им служат вярно. 

Задни и предни спирачни накладки от онлайн магазин T-Auto