сушени плодове

Кога е най-доброто време да се ядат сушени плодове

Най-доброто време за ядене на сушени плодове не се влияе от климатични условия и няма сезонни ограничения.  Всъщност се оказва, че най-доброто време за ядене на сушени плодове е по всяко време на годината и при всяка възможност, която имате, да го направите. Идеята е, плодовете да се запазят за употреба през цялата година, за да може да се консумират постоянно. 

Защо трябва да ядем сушени плодове по-често

Полезно е да се ядат сушени плодове, заради тяхните фибри, които са страхотни и особено полезни за храносмилателната система. Те са изключително лесни за консумация, тъй като, освен че са полезни са и също толкова вкусни и сладки.

Плодовете стават сушени, когато преминат през процес, който йм изсмуква водата и премахва влагата от тях. Сушените плодове са страхотна добавка към някой десерт например, а защо не и в салата или основно ястие.

Плодовете натурално си остават сладки, независимо дали са сушени или пресни

Когато водата се изсмуче от пресните плодове, сладостта им се засилва, тъй като захарта става по-концентрирана.

Хапването на сушени плодове става също толкова сладко и приятно, когато се комбинира с едни сурови ядки, например. Полезните ненаситени мазнини в ядките, забавя начина,  по който тялото обработва захарите в организма. Най-доброто време да се ядат сушени плодове е сутринта, когато нивото на захари е по – ниско. Ядейки сушени плодове сутрин, имаме повече време да изразходваме енергията, натрупана от захарите и калориите.

Сушените плодове не са единствената храна, която трябва да се консумира сутрин. Истината е, че всяка храна, съдържаща високи нива на въглехидрати, трябва да се приема сутрин, за да може тялото да разгради натрупаните захари в организма през активната част на деня.

Консумирайте с мярка според активността и физическото натоварване

Друго важно нещо, което трябва да се има предвид е нивото на активност. Ако някой ден имате да извършите много дейности, е по-добре тези храни, като сушени плодове и други подобни, с високо съдържание на захари, да се консумират вечер. Така тялото ще има повече енергия, която да изгори на следващия ден.

По време на сезоните, в които е засилена активната дейност, сушените плодове и ядки стават страхотен ресурс, който ни помага да поддържаме добра енергия през целия ден. Тези храни са идеални за дейности, които изискват висока енергия, като туризъм, бягане, сърфинг, плуване или някаква друга интензивна физическа активност. Яденето на сушени плодове дава възможност на телата ни да се зареждат непрекъснато с тях, а плодовете и ядките са изключително лесни за пренасяне, когато става въпрос за дълги преходи и други активни дейности. Те са чудесен заместител на протеиновите барове.

Добавете сушените плодове в седмичното меню

Сушените плодове могат да бъдат един страхотен старт на деня, да ви презаредят с енергия, и всичко това в съчетание с един невероятен, свеж вкус и мирис, които няма как да бъдат надминати. Те са колкото полезни, толкова и вкусни и могат да бъдат консумирани и от малки и от големи.

Разнообразието от тези плодове дава възможност за въображение и избор, съдържащи в себе си свободата да се пробват, колкото се може повече от тях, и всеки вкусил от тези изкушения, да бъде обогатен и вкусово, и здравословно.

За вкусни сушени плодове и рецепти с тях, посетете сайта на Здраве на килограм.


Публикувана

в

Етикети: