поръчка на мебели

Какво трябва да знаете преди да направите поръчка на мебели?

Мебелите са почти основната част от едно жилище, защото заемат около 40% от наличното пространство. Те са нужни както в отделните стаи, така и в преходните помещения – антре и коридори. Би било глупаво да се подценява обзавеждането, затова все повече новодомци решават да направят поръчка на мебели по индивидуален проект, вместо да купуват готови изделия.

Когато купуваме мебелите е важно да вземем предвид не само тяхното качество, визия и цена, но и начина, по който ще се впишат в съответното пространство. Понякога една чудесно изглеждаща модулна система изглежда перфектно в каталога на съответния производител, но поставена в дадено помещение, тя стои не на място или не предлага нужното удобство при използване.

Подобни проблеми могат да се избегнат лесно с поръчка на мебели при утвърден производител. Само така можете да постигнете отличен синхрон между размери, цветове, материали, дизайн и стила на околната обстановка.

Готово обзавеждане или поръчково?

Отговорът на този въпрос зависи от целите, които преследвате. Ако сроковете и финансите ви притискат, то готовата мебелна продукция, предлагана в магазините, е единствената ви възможност. В случай че сте естет и държите домът ви да е обзаведен стилно, въпреки нестандартното устройство на някои помещения – поръчковата мебел е правилното решение.

Всеки от двата варианта има своите предимства и недостатъци. По-дългите срокове на изпълнение на поръчките са характерни за фирмите, реализиращи индивидуални проекти. Готовата мебел обаче не винаги ще ви се хареса. Не можете да избирате цветовете, материалите и размерите. Длъжни сте да се задоволите с опциите, предлагани от производителите.

Какво трябва да знаете преди да поръчате?

За да направите поръчка на мебели и да останете напълно доволни, е желателно предварително да знаете какво ви очаква. Въпросите, които би трябвало да ви интересуват са: срокове на изпълнение, размери, гаранция, цена, избор на дизайни и материали, и възможност за монтаж на място. Нека се фокусираме върху по-важните от тях.

Сроковете за изпълнение на поръчките зависят от няколко фактора:

  • Сложността на проекта;
  • Натовареността на фирмата производител;
  • Работния ѝ капацитет – брой служители, оборудване и др.

Сложността на проекта е от решаващо значение. Затова, ако искате да поръчате сложна модулна система, кухня (с плотове и термогръб) или вграден гардероб, направете поръчка поне 3 седмици по-рано. Имайте предвид, че изготвянето на проекта също ще отнеме известно време. Преди това трябва да се вземат размерите.

Важно е да се знае, че мебелите не могат да се проектират, докато ремонтът не е напълно завършен. Преди измерването трябва да са направени подовите замазки, да са положени облицовките, таваните да са напълно готови, а стените – измазани. Преди това е невъзможно да се проектират мебели, защото не се знае какви отклонения ще се получат по време на строителните работи.

Цената зависи отново от сложността на поръчаните мебели и от материалите, използвани за тяхното производство. Има огромно значение дали кухнята, която сте поръчали е от ПДЧ или от масив. Мебелният обков може доста да оскъпи едно мебелно изделие. Ако искате обаче гардеробът ви да бъде здрав и вратите да се отварят и затварят правилно, ще трябва да се работи с по-качествени, но и по-скъпи части. Всички утвърдени производители дават гаранция за своите продукти.


Публикувана

в

Етикети: