Гипсокартон

Какво трябва да знаем за преградните стени от гипсокартон

Едно от модерните решения за създаване на преградни стени е използването на гипсокартон. Освен икономическо изгодно, те са и по-добро функционално решение за строителството. Изключително лесни за поставяне, стените от гипсокартон дават възможност за различни видове изолации.

Най-важното нещо, което се постига със стените от гипсокартона е  – прави и гладки стени! С подходяща и добре направена шумоизолация, то така известния “проблем” със “много силно се чува при гипсокартона” остава в миналото. Ако се направи включително и топлоизолация, то разликата с другите материали ще бъде неосезаема.

Видове преградни стени от гипсокартон

По своята същност преградните стени могат да бъдат еднослоеви (единична конструкция) и многослойна конструкция. Правилния избор за конструкция е според това какъв вид стена правите. Разбира се, можете да наслагвате различни слоеве материал върху гипсокартона.

Преградни стени с единична конструкция

Те се препоръчват за места, където трябва да има само визуално оформление и да се органични визуалния контакт. Например това са различни паравани, съблекални, естетическо оформление в офиси.

В комбинация с допълнителни слоевете като вата и шумоизолиращи материали единичните гипсокартонени конструкции се ползват за вътрешни и външни стени в жилищни кооперации. Според мястото на ползване има определени изисквания при създаването на гипсокартонени стени.

Преградни стени с двойна (многослойна) конструкция

Една от основните разлики е разстоянието, което остава между пластовете гипсокартон. Те са подходящи, когато се налага да прекарвате тръби или кабели между гипсокартоните листове.

Предимства на преградените с гипсокартон стени

  • Бързо чисто и сухо строителство. Без зидане, без качване на тежки тухли. Всичко бързо тук и сега. Нормалното изграждане е поне 5-6 дни по-бързо от традиционните методи.
  • Лесно преместване на гипсокартона- искате преразпределение в офиса? Отвъртваш, преместваш и вече имаш нова конфигурация. Знаете ли колко трудно се бута зидана стена?
  • Лесен конструктивен процес – необходимо е само да се поставят, да се обработят с тънка шпаклова и да се боядиса или наложи декоративна мазилка.
  • При желание може да се постави върху гипсокартона, както шумоизолация, така и топлоизолация. Дори може да се сложи и влагоизолиращ слой, така че да е подходящ и за банята.
  • Не на последно място едно от най-важните предимства са правите стени от гипсокартон. Плочата или зидарията винаги оставят кривини, които в традиционното строителство се пълнят с материал, докато тук се регулира изключително лесно.

Научи повече в сайта на www.atek.bg


Публикувана

в

Етикети: