Инверторни климатици

Какво трябва да знаем за инверторните климатици?

Напоследък все по-предпочитан избор за климатизация се оказват инверторните климатици. В тази статия ще разберете каква е същността на инверторния климатик, неговите предимства и отличителни черти, както и кои са най-добрите инвертори на пазара.

Какво е инверторен климатик?

Най-общо казано климатик инвертор е вид агрегат, който регулира оборотите на компресора плавно, според зададената температура, използвайки микропроцесорна система.

Благодарение на плавното регулиране се постига по-точно поддържане на термпературата и по-голям комфорт в климатизараното помещение.

Каква е разликата между инверторния и конвенционалния климатик?

Основната разлика е в работата на компресорите. Конвенционалния климатик достига зададената температура при пълна мощност с максимална консумация на електроенергия. Инверторният климатик автоматично определя мощността, в зависимост от температурата в помещението и тази отвън.

Отличителни черти на климатици инвертор

Ако търсите перфектния инвертор, то е добре да обърнете внимание на няколко отличителни черти.

1. Наличие на Plasma филтър

Plasma филтърът е сред най-ефективните технологии за пречистване на въздуха в помещението. Той премахва всички попаднали бактерии, вируси, частици прах и др. във вътрешността на климатика. Освен това, за разлика от другите филтри, плазма филтъра не е нужно да бъде подменян – той е вечен.

2. Wi-Fi управление

Повечето климатици инверторни притежават вграден Wi-Fi модул. Той ви дава възможността да управлявате вашия агрегат от всяка точка на света посредством лаптоп, таблет или смартфон.

3. 3D I-SEE SENSOR

Тази интелигентна система улавя всяко човешко присъствие. По този начин предоставя възможност за локално регулиране на въздуха, спрямо това къде се намират хората в климатизираното помещение. 3d I-See сензорът сканира триизмерно до 752 различни точки в едно помещение.

Топ съвети за избор на нов климатик

1. Големина на помещението

В зависимост от големината на помещението, може да определите каква да бъде мощността на климатика. Тя се измерва в kW (киловати) или BTU/h (англ. мерна единица за енергия). Тук е важно да вземете в предвид какво е изложението на пощемението за климатизация, изолирано ли е и какво е състоянието на дограмата. Височината на тавана и големината на прозорците също са от значение.

2. Избор на типа климатик

Ако искате да охлаждате и отоплявате едно помещение може да заложите на инверторна или хиперинверторна сплит система. Тя се състои от едно вътрешно и едно външно тяло. За отопление и охлаждане на няколко помещения е добре да изберете мултисплит система (състои се от едно външно и няколко вътрешни тела).

Ако търсите климатици за търговски, индустриални или производствени помещения може да предпочетете касетъчни, канални, колонни или таванни климатици.

3. За какво ще се използва климатика?

Ако търсите климатик само за охлаждане, то не е толкова трудно просто да изберете един модел и да го купите. Но ако климатикът ще се използва и за отопление трябва да направим по-обстойно проучване. Тогава нашият съвет е да се спрете на марка с опит в производството на климатични системи.

Кои са най-продаваните инверторни климатици?

1. Начален клас климатици – Gree Fairy

Климатици Грее са сред най-купуваните инверторни климатици от начален клас на пазара. Моделът Fairy успешно покрива високото съотношение цена-качество. Тези инвертори притежават редица отличителни черти като турбо режим, нощен режим, таймер, сензор I-Feel и др.

2. Среден клас климатици – Hitachi Performance

Климатиците от серия Performance на Хитачи са с висока сезонна ефективност A++ при отопление и охлаждане. Притежават революционната технология Frost Wash, която намалява до 91% от бактериите.

3. Висок клас климатици – Mitsubishi Heavy Diamond

Ако искате да заложите на висок клас inventor климатик, то този от серия Diamond на Митсубиши е перфектното решение за Вас. Високата енергийна ефективност, Eco режима, Auto Off режима и др. са част от отличителните белези на този климатик. Освен това притежава Jet система, която равномерно разпределя въздухав помещението с най-ниска консумация на електроенергия.