Какво трябва да знаем преди да си изберем протеин?

Преди да си закупите протеин е важно да изберете най-правилния сред многото на пазара:

Гейнър или чист протеин

Не всички протеини са еднакви, има с малко съдържание на въглехидрати (под 5гр. На доза), 50:50 протеин:въглехидрати (равно количество на протеин и въглехидрати в доза) и други, които са с преобладаващо съдържание на въглехидрати (гейнъри).

Ако нямате свръх- бърз метаболизъм, гледайте протеина, който купувате да съдържа:

  • Висока концентрация на протеин – около 20-30гр./доза
  • Малко въглехидрати – около 1-5гр./доза
  • Малко мазнини – под 6гр./доза

Времето „говори“

Хубавите протеини, които ще откриете в магазините са на марки, които са на пазара от много години и са доказали качеството на продуктите си. Нашият съвет е да попитате консултантите в сайта или в магазините, кои са най- популярните и реномирани марки в момента. Такива примерно са ON, GASPARI, PURE NUTRITION, SYNTRAX. В безпощадната съвременна конкуренция няма как некачествен продукт да „оцелее“ повече от няколко месеца, така че просто се ориентирайте според най- търсеното на пазара.

Натурални и чисти продукти

Както и при храните, така и при хранителните добавки качеството е далеч по- важно от количеството. Протеин, който е с цена под 60лв. за 2кг. и повече, със сигурност не е много качествен. Погледнете етикета и се уверете, че не съдържа много допълнителни съставки, чрез които ще станете невероятно яки.

В момента цените на хубавите протеини вървят между 90 и 140 лева за 2,200 грама продукт. Ако си купите по скъп, няма да бъде по- чист или по- специален, просто ще сте дали повече пари.

Изолат, концентрат или казеин?

По тази тема има безброй спорове, затова ще ви напишем най- важното за трите вида протеин.

  • Суроватъчният протеин изолат се усвоява най- бързо и най- добре от останалите. Препоръчва се да се приема веднага след тренировка ,за да се захранят мускулните клетки с аминокиселини възможно най- бързо;
  • Суроватъчен протеин концентрат – добър източник на белтъчини, на приемлива цена, усвоява се малко по- бавно отколкото изолата. Подходящ е за след тренировка, между храненията и сутрин със закуската;
  • Казеин – най- бавният като усвояване протеин. Трениращите го приемат непосредствено преди сън, за да си осигурят постоянен приток на аминокиселини през нощта.

Не вярвайте на огромните реклами и обещания

Протеините, както и останалите суплементи, няма да ви направят фитнес модел или мистър Олимпия. Правилното хранене, тренировка и начин на живот ще го направят. Протеините са просто хранителни добавки, които ще допълнят вашия хранителен режим, но няма да заместят пълноценно хранене или нередовни тренировки. Така че колкото и да се опитват да ви убедят, че с еди-кой-си протеин ще постигнете недостижимото, не им вярвайте.


Публикувана

в

Етикети: