умен дом

Какво е ‘Smart Home’ и какви са предимствата?

Smart Home на български „интелигентен дом“ означава, че вашият дом има система за умен дом, която се свързва с вашите уреди за автоматизиране на конкретни задачи и обикновено се управлява дистанционно чрез телефон.

Можете да използвате интелигентна домашна система, за да програмирате вашата поливна система, да настроите и наблюдавате вашата домашна система за сигурност и камери или да управлявате уреди като хладилника или климатика и отоплението.

Как работят интелигентните домове ‘Smart Home’?

Тази интелигентна система позволява на собствениците на домове да управляват дистанционно уреди, термостати, светлини и други устройства, използвайки смартфон или таблет чрез интернет връзка. Те могат да бъдат изградени чрез безжични или кабелни системи.

Брави на врати, телевизори, термостати, монитори, камери, светлини, електрически щори и дори уреди като хладилника могат да се управляват чрез една система за домашна автоматизация. Системата е свързана с приложение инсталирано на мобилно или друго мрежово устройство и потребителят може да създава графици, за да влязат в сила определени промени.

Също така интелигентните домакински уреди имат умения за самообучение, за да могат да научат графиците на собственика на жилището и да направят корекции, ако е необходимо.

Голямо предимство на тази технологията е, че осигурява на собствениците на жилища удобство и икономия на разходи.

Интелигентните домове, активирани с контрол на осветлението, позволяват на собствениците на жилища да намалят потреблението на електроенергия и да се възползват от свързаните с енергоспестяването разходи.

Някои системи за домашна автоматизация предупреждават собственика на жилището, ако в дома им има някакво движение, когато те отсъстват, докато други могат директно да известят СОТ, полиция или пожарна – в случай на възникнала ситуация.

Интелигентните домове могат да включват или безжични, или кабелни системи – или и двете. Безжичните системи са по-лесни за инсталиране.

Какви са предимствата на интелигентния дом?

  • Интелигентните домове ви позволяват да имате по-голям контрол върху потреблението на енергия, като същевременно автоматизирате неща като регулиране на температурата, включване и изключване на светлините, отваряне и затваряне на прозорци и регулиране на поливната система въз основа на времето.
  • Умните домове дават представа за използването на енергия, която може да ви помогне да станете по-енергийно ефективни и да съобразите екологичните фактори.
  • Умните домове могат да определят райони, където използвате повече енергия, отколкото е необходимо, което ви позволява да намалите тези области и да спестите пари.

Домашни устройства за Smart Home’ енергийно ефективни ли са?

Умните домашни устройства не винаги са енергийно ефективни, но повечето могат да бъдат използвани по начини, които ви помага да пестите енергия. Когато имате интелигентни домакински уреди, осветление или интелигентен термостат, вие контролирате кога и как те ще се включат и функционират.

Как да направя моият дом ‘умен’?

Това, от което се нуждаете, за да превърнете обикновения си дом в Smart Home, са 1) wifi връзка, 2) интелигентни домакински уреди (или интелигентни домашни устройства) и 3) интелигентна домашна система за свързване, наблюдение и управление на тези устройства.

Как ще изглеждат интелигентните домове след 10 години?

Нашите домове не са само мебели, осветителни тела и декор – те са за емоционална безопасност, сигурност и хармония.

начинът, по който поддържаме дома си, отразява нашето вътрешно Аз.“

Ами, бъдещето!?

Умните домове вече са тук. Може да е непозната концепция за много хора, но някои вече се възползват от предимствата на „Умен Дом“. А по въпроса как би изглеждал един умен дом след 10 години, най-вероятно ще е с изкуствен интелект. Представете си компютър на който казвате, че се прибирате уморен и трябва да задейства – ‘релаксиращ петък’.

Системата ще приглуши светлините, ще пусне релаксираща тиха музика, ще напълни ваната с вода, настроена на желаната от вас температура, ще задейства дифузера за ароматизиране на въздуха и за вас ще остане да влезете през вратата и да се насладите. Всичко, което трябва да направите, е да се измъкнете от дрехите си и да потънете в блаженство.

Може да изглежда като скъпа мечта, повлияна от научната фантастика, но според експерти, работещи в сферата на свързаните устройства в компании като Google и IoTeX, това бъдеще не е твърде далеч.


Публикувана

в

Етикети: