какво е фетиш?

Какво е фетиш? Кои са най-често практикуваните?

Фетишът е привличане, копнеж за определен обект или действие, което предизвиква у човека емоционална или физическа възбуда. Най-често е прието да се говори за сексуален фетишизъм. Тоест, когато различни детайли стават обект на почит и желание: бельо, червено червило, дрехи от латекс, ръце, крака. Всъщност абсолютно всичко може да се превърне в фетиш – зависи единствено от желанията и предпочитанията на конкретен човек.

Лошо ли е да имаш фетиш?

Повечето експерти са съгласни, че стига той да не застрашава хората и да не нарушава закона, това е добре. От друга страна, сексуалните фетиши могат да бъдат истинска пречка за развитието на истинска интимност с друг човек. Обществото като цяло стана по-възприемчиво към индивидуалните предпочитания на всеки човек в секса.

Всъщност, в първоначалното си значение, фетишизмът се разглежда от психолозите като нестандартна и нетрадиционна форма на секс. Официално фетишизмът е „форма на извращение, при която възбудата възниква и се удовлетворява само при наличието на неадекватен физически стимул – фетиш“. Но в съвременния свят границите на значението са доста изтрити и затова повечето от нас наричат ​​всяка от нашите зависимости „фетиш“. Например, много мъже са развълнувани от дамски чорапи, панталони, аромат на косата или специален тембър на гласа им. И на нито една от жените не би хрумнало да нарече такъв мъж перверзник. Освен това всички мъже по някакъв начин имат свои собствени сексуални предпочитания. В крайна сметка, след като обувките ви го възбуждат толкова много, той трябва да има страхотен вкус!

Фетишизмът може да се превърне в проблем само ако, например, без обувки, мъжът вече не е способен на пълно вълнение и секс.

Въпреки това, ако пристрастяването не е извън границите на разума, това може да бъде страхотен акцент във вашата любовна игра. Съществуват множество BDSM играчки и аксесоари, които правят секса много вълнуващ. Някои от най-популярните фетиши ще разгледаме сега.

Ролеви игри

Ако човек има богато въображение, тогава е вероятно да обича ролевите игри в леглото. Те са здравословно изпълнение на сексуални фантазии с партньор. Например, някои хора имат сексуална фантазия за лекар. Въпреки това е малко вероятно лекарят да иска да прави секс с пациента си. Красотата на ролевата игра е, че човек може да помоли партньора си да се облича като лекар и да изживее фантазията си. Сценариите могат да варират от класически (ученичка-учител) до по-табу (баща-дъщеря).

Бичуване

Защо хората обичат да бъдат напляскани? На първо място, това се дължи на усещането за болка: седалището и задната част на бедрото се считат за ерогенна зона и ако контактът се осъществява с правилното количество натиск и честота, това може да доведе до възбуда. Това обаче предизвиква редица психологически реакции. Това може да върне човека в детството, събуждайки чувства на любов, унижение или подчинение, които за много хора са фактори на възбуждане. За другата страна, участваща в процеса, напляскването е възможност да демонстрират своето господство и пълен контрол.

Както при всеки друг фетиш, важно е предварително да се договорите за границите. Безопасността и комфортът са най-важните аспекти. Преди напляскване е препоръчително да обсъдите интензивността на ударите, както и да изберете спираща дума, така че в този случай да можете незабавно да спрете действието. Важно е да изберете правилното място за нанасяне на удар – месести зони като дупето и бедрата. В същото време трябва да се избягват по-малко защитени зони, където се намират органи, например в долната част на гърба.

Фуут фетиш

Предпочитанията в секса могат да бъдат напълно различни, но това, което определено трябва да се отбележи, е феноменът фетишизъм на краката, който е изненадващо често срещан. Това е най-често срещаният фетиш, когато става въпрос за негенитални части. Зигмунд Фройд предполага, че подобен сексуален фетишизъм се развива с оглед на факта, че кракът на човек прилича на пенис. Независимо от причината, краката са изключително популярен фетиш, като около 90% от фетишистите са мъже.

Латексови костюми

Следващото предпочитание в секса се отнася до тези, които получават сексуално удоволствие, като носят или принуждават партньор да носи гумени, латексови или кожени костюми. Стегнатата материя напомня за сексуално робство.

За някои миризмата на гума, латекс и кожа може да бъде възбуждаща.

Уролагния

Уролагнията е процес на постигане на сексуално удоволствие в резултат на манипулации, свързани с урината (усещане или миризма). Уролагнията включва: уриниране или гледане на друг човек да уринира, докато е напълно облечен, например. Някои хора дори обичат да действат като „човешки писоар“ – действие, известно още като „златен душ“. Уролагнията също се свързва с желанието за уриниране на публично място или да гледате как някой друг го прави. Тази практика може да е част от медфетиш.

Воайоризъм

Воайорството е процес на получаване на възбуда в резултат на наблюдение на полов акт. Не е тайна, че почти всеки човек на тази планета е гледал порно. В по-грубите форми обаче воайорството включва скрито наблюдение на човек, който например се съблича или преоблича, къпе се, отива до тоалетната.

Секс на публично място

Ето защо някои хора предпочитат да правят секс на обществени места: по този начин изпитват цяла гама от уникални емоции. Някои дори се наслаждават на нарушаването на закона, докато други просто се радват на вниманието.

Модификации на тялото

Сексуалното влечение към татуировки, пиърсинг и други екстремни физически промени засяга всички полове по причини, които сексолозите все още не са открили. Психолозите смятат, че това има нещо общо с непокорната човешка природа, желанието да се демонстрира толерантност към болката.

Групов секс

Сексуално желание за мъже и жени, което може да се обясни с инстинктивното желание на човек (в повечето случаи мъж) да остави своето семе във всичко живо.

Игра на чувства

Един от популярните мъжки и женски фетиши е ограничаването на сетивните чувства на партньора, което допринася за получаването или задържането на различни стимули. Например, единият партньор може да завърже очите на другия, за да го лиши от зрението. Някои хора обичат да използват кубчета лед по време на секс, което стимулира усещането за допир. Това включва напляскване, гъделичкане с перце и ухапване.

Контрол на оргазма

Контролът на оргазма включва елемент на доминиране и подчинение. Обикновено това означава следното: подчиненият партньор се довежда до кулминация, а след това – по искане на другия партньор – спира. Често това се прави многократно. Идеята е да дадете на партньора си юздите и той да реши сам кога ще позволи на другия партньор да свършва.

Връзване

Бондажът е форма на сексуално взаимодействие, при което единият партньор възпира другия. Обикновено това е форма на господство и подчинение, която попада под егидата на BDSM

Основното нещо е да не забравяте за безопасността: важно е да поставите граници и да се споразумеете за безопасна дума. Също така си струва да се подчертае важността на взаимното съгласие и постоянната комуникация в процеса.

Бельо

Сексолозите казват, че един от най-разпространените фетиши е това, което се крие в шкафчето на всяка жена – еротичното бельо. Много хора се възбуждат при вида на секси бельо. Това включва и страстта към чорапите.

Домашно видео

Според сексолозите снимането на секс сега е невероятно популярно. Това може да се дължи на нарастващата популярност на порното или наличието на фото и видео оборудване.

Косата

Женската коса винаги е била фетиш за мъжете. Блондинки, брюнетки, червенокоси, дълги коси, гъста или къдрава коса – мъжете се наслаждават на тактилното усещане на женската коса. Жените също могат да имат свои собствени предпочитания към окосмяването  – обикновено в областта на лицето. За някои жени наличието на брада е задължително, за други е неприемливо.

Части на тялото (ръцете, краката, задните части, гърдите и др.)

Вероятно няма нито един хетеросексуален в света, който да не се възбужда от голо женско тяло. Гърдите, задните части, вагината са много често срещани фетиши. Има обаче мъже, които предпочитат други части на тялото: например ръце, крака, шия и т.н. В страни, където жените са принудени да покриват лицата си, понякога е достатъчно момичето да разголи китката си, за да възбуди силния пол.


Публикувана

в

Етикети: