Каква е разликата между чисто сребро и стерлинг сребро?

Знаете ли каква е разликата между стерлинг среброто (925) и чистото сребро? Те всъщност са два различни материала с различен състав, продължителност на живота и цена. Но какви точно са разликите между тях? Тук ние от Somaha.bg ще Ви помогнем и следващият път, когато избирате сребърно бижу, ще знаете какво трябва да проверявате.

Каква е разликата между двата вида сребро?

Сребърните предмети и бижута отдавна са известни, като символи на богатство и просперитет. Това е вярно, независимо дали притежавате стерлинг сребро или обикновено сребро. На пръв поглед даже те са еднакви. В исторически план, само най-заможните фамилии са имали сребърни прибори, плата, свещници и др.

Какво е чистото сребро?

Среброто е един от елементите от периодичната таблица и се изобразява със символа Ag. Химическият му състав е от 99,9% сребро. Всяко бижу от чисто сребро или фино сребро е изработено точно от 99,9% сребро. В останалия 0,01% има микроелементи, които няма как да бъдат избегнати. Без значение от тях, този вид сребро се нарича чисто и се приема за възможно най-чистата форма на благородния метал.

За какво се използва чистото сребро?

Чистото сребро е доста меко и трудно се оформя, което го прави трудно за изработка на предмети за ежедневна употреба. Поради това, чистото сребро обикновено не се използва за изработка на фини и деликатни бижута.

Това, че металът е мек означава, че фините сребърни нишки не са толкова издръжливи. Бижутата изработени от чисто сребро са изключително лесни за огъване и повреждане. Почти никой не изработва бижута от него.

Чистото сребро има способността да потъмнява с времето. Кислородът във въздуха реагира със среброто и причинява обезцветяване и избледняване. Много хора оприличават това потъмняване на „мръсен“ слой върху сребърните изделия. За съжаление, това не е нещо, което може да бъде избегнато, защото е характеристика на химичния елемент сребро.

Чистото сребро има печат, който показва, че е чисто. Този печат обикновено е „999“ или „.999“ или „99,9“, което означава, че е 99,9% чисто сребро. Наличието на маркировката е сигнал за изделие, което не е фалшификат.

Какво е стерлинг сребро?

Ако чистото сребро е максимално чисто, то тогава следва, че стерлинг среброто е някаква смес. Стерлинговото сребро е комбинация от метали, а не само от един единствен метал. То е 92,5% сребро и 7,5% сплав. Тези 7,5% обикновено са мед или цинк.

За какво се използва стерлинг среброто?

Добавянето на тези и други метали прави стерлинговото сребро значително по-силно и издръжливо. Това позволява да се използва за редица други неща, включително:

  • За бижута;
  • За сребърни прибори;
  • За чинии и плата;
  • Сервизи за чай и кафе;
  • Предмети, посребрени със сребро.

Винаги, когато видите изделие, рекламирано като „посребрено“, това най-често означава, че предметът е направено от друг метал, но има тънък слой, обвивка от стерлинг сребро.

За разлика от чистото сребро, стерлинг среброто може да се използва за всички тези неща, които изброихме по-горе. Това е възможно, защото стерлинг среброто има по-дълъг живот и благодарение на добавените сплави не се огъва и надрасква толкова лесно.

Стерлинг среброто се оцветява по-лесно от чистото сребро. Както вече изяснихме, самото сребро се оцветява при допира си с кислород. При стерлинг среброто това се случва по-лесно, защото медта, никелът и цинкът допринасят. Те също се оцветяват от кислорода и когато се смесят със сребро процесът се ускорява.

Както при чистото сребро, така и при това трябва да търсите печат, който да доказва неговата уникалност. Обикновено тези печати са числата „925“ или „92.5“ или „.925“, за да покажат чистотата на среброто в него. Друг вариант на печат е надписът  “ss”.

Защо всички използват стерлинг сребро, вместо чисто сребро?

Кои са предимствата на „стерлинг среброто“? Първото и най-очевидно е цената. Чистото сребро има по-висок процент благороден метал, което ще го направи по-скъпо в сравнение с по-малко чистото стерлинг сребро. Въпреки по-ниската цена, „стерлинг среброто“ изглежда също толкова добре, колкото чистото. Това означава, че в замяна на по-ниската цена, хората получават по-дълготрайни и издръжливи бижута. А кой иска да носи сребърна гривна или сребърно колие съвсем кратко време? Всички се стремим да ги носим колкото се мъже по-дълго.

Как да се грижим за чистото сребро и за стерлинг среброто?

За всеки благороден метал трябва да се полагат определени усилия, за да може да се запази в добро състояние. При чистото сребро трябва да бъдете изключително внимателни. Предвид мекотата и деликатността му, трябва да се уверите че не го употребявате прекалено, както и че не го използвате твърде грубо.

И чистото сребро и стерлинг среброто трябва да се пазят далеч от вода и по възможност на сянка. Могат да се почистват с препарат срещу оцветяване, като не трябва да се търкат прекалено усърдно. Мека кърпа и леки движения ще свършат работа.

И стерлинг среброто и чистото сребро имат своите плюсове и минуси. Какво сребро трябва да купите следващия път, като избирате сребърен предмет, зависи само и единствено от неговата цел и бъдеща употреба, както и от сумата, която сте готови да отделите.


Публикувана

в

Етикети: