Йога упражнения

Каква е ползата от практикуването на йога упражнения?

Аргументите за практикуването на йога са многочислени. Може би обаче най-важното предимство на йогата пред останалите спортове е запазването на гъвкавостта на тялото. Една древна мъдрост гласи, че човек е млад, докато гръбнакът му продължава да е гъвкав. Дори и да сте преминали младостта и да сте изгубили гъвкавостта на гръбнака си, правилното изпълнение на йога упражненията може да я възстанови, да раздвижи скованите стави и да ви накара да се почувствате отново здрави и млади.

Откъде да започнете?

Ако тепърва навлизате в йогата и сте съвсем начинаещи, Salt&Art центърът предлага редица йога класове за всякакви възрасти. Сред тях са въздушна йога за деца, класическа йога, семейна йога, тананикаща йога за деца, както разбира се и йога за начинаещи.

Какво трябва да знаем за йогата?

Йогата се съчетава с правилно и балансирано хранене, което изключва пържените храни, прекомерната употреба на захар, сол и холестерол. Като следствие от това практикуващият йога се освобождава от излишното тегло и от натрупвания подкожен слой мазнини. Метаболизмът в тялото и биохимичните процеси в тъканите се подобряват, което води до преживяване на така- наречената “втора младост“ и забавяне процеса на стареене. Звучи ли ви като нещо привлекателно? Тогава нека да се запознаем с още ползи от практикуването на йога.

Основни ползи от йогата

В наши дни все повече хора се насочват към практикуването на йога, заради ползите, които тя предоставя. Основните сред тях са бодър дух и стегнато тяло. Към тях можем да добавим и многобройни други предимства, като подобряване на кръвообращението, детоксикация и изхвърляне на токсините от организма, освобождаване от натрупания стрес, подобряване на настроението и повишаване на самочувствието, оформяне на гъвкаво и хармонично тяло, контрол на дишането и много други.

Наред с гъвкавостта на гръбначния стълб, йога упражненията укрепват шийните и гръдните мускули, нормализират кръвното налягане, стабилизират сърдечно-съдовата система, облекчават натиска върху раменете, краката и долната част на гърба, укрепват нервната система.

Практикуване с учител или сами у дома?

Ако сте съвсем начинаещи, най-добре е да започнете йога упражнения с йога треньор или да се запишете на йога клас, тъй като неправилното изпълнение на тези упражнения може да бъде опасно. Когато разберете правилния начин на упражняване, бихте могли да ги практикувате и сами у дома. Ето все пак няколко съвета на йога инструктори, които трябва да следвате, за да сте здрави:

  • Никога не правете йога упражнения на пълен корем. Това правило важи за всички спортове, но особено важи за йога упражненията, тъй като тялото не може да се разтяга и да е гъвкаво, ако сте яли тежко храна и силата на организма отива в нейното разграждане. Ако планирате да се храните преди тренировка, оставете поне един час преди да започнете упражненията.
  • За да бъдат вашите занимания по йога пълноценни, трябва да се снабдите с необходимото оборудване, което включва колани, тухли, килимчета, ремъци и други, необходими за разтягане на тялото. Йога килимчето е необходимо за изпълняване на позите на земята, по време на които трябва да се отпуснете.
  • Ако сте начинаещи, непременно се възползвайте от чорапите и ръкавиците против подхлъзване, които ще ви предпазят от падане и ще подобрят баланса ви по време на упражненията.
  • Един от най-важните условия за правилното изпълнение на йога упражненията е правилното дишане. Ако успеете да го постигнете, те ще ви донесат невероятни ползи върху здравето. Целта е от повърхностно и плитко дишане да започнете да дишате дълбоко и бавно, което ще ви помогне да освободите стреса и напрежението, ще успокои тревогата в съзнанието ви и ще обогати тялото ви с кислород.
  • Следването на указанията на личен инструктор е особено важно при начинаещите. Вашият инструктор ще знае какво натоварване е подходящо за вас в зависимост от физическите ви данни и напредък. С негова помощ ще тренирате тялото си към постепенно заздравяване на мускулите и достигане до все по-големи йога постижения.

Ако  вече сте решили да започнете да практикувате йога, Salt&Art ще ви предостави повече информация за наличните йога класове.


Публикувана

в

,

Етикети: